Vesti > Beograd

POŠTA NA SAVSKOM TRGU biće u potpunosti ISELJENA DO 14. SEPTEMBRA, evo šta će se POTOM DESITI

Pošta će biti premeštena u nekadašnju zgradu "Boreli" na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice

Izvor: K1info/Tanjug

26/08/2023 > 10:59

podeli vest:

POŠTA NA SAVSKOM TRGU biće u potpunosti ISELJENA DO 14. SEPTEMBRA, evo šta će se POTOM DESITI
Foto: google street view


Pošta na Savskom trgu biće do 14. septembra u potpunosti iseljena i premeštena u nekadašnju zgradu "Boreli" na uglu Nemanjine i Sarajevske ulice, rekao je danas vršilac dužnosti direktora JP "Pošta Srbije" Zoran Đorđević.

On je naveo za Tanjug da je u planu i da na početku Sarajevske ulice  bude otvorena još jedna pošta.

Kaže da je još u martu 2021. razmatrano gde će biti preseljena Pošta na Savskom trgu i da je tada Funkcija poštanske mreže prebačena u Zemun i time iseljeno 50 odsto odsto zgrade.

- Iseljeno je pre par meseci još 25 odsto u zgradu  Jugoslovenskog rečnog brodarstva u Ulici Kneza Miloša, koju smo dobili od Republičke direkcije za imovinu i prilagođena je potrebama Pošte Srbije i tu se nalazi Funkcija usluga. Ostaje da se premesti sama 'pošta', koja se nalazi prizemlju te zgrade, u zgradu 'Boreli' na uglu Nemanjine i Savske ulice - rekao je Đorđević.

On je dodao da je taj prostor veoma funkcionalan, da ima podrumske prostorije koje izlaze na drugu ulicu, tako da će biti dosta funkcionalniji za  poštu.

Napominje da se taj deo grada razvija zbog izgradnje Beograda na vodi, što zahteva i veći broj pošti.

- Postoji potreba za još jednom velikom poštom, drugu poštu odmah nakon toga krećemo da stavljamo u upotrebu i ona će biti na početku Sarajevske ulice, tako da ćemo imati dve velike pošte na razmaku od 500 metara, kako je i po pravilniku - istakao je on.

Primopredaja zgrade Pošte na Savkom trgu 14. septembra, navodi Đorđević, dogovorena je sa ministrom finansija Sinišom Malim, Republičkom direkcijom za imovinom i sa preduzećem Beograd na vodi.

- Formirana je komsija koja treba da popiše i iznese imovinu pošte i da 14. septembra preda formalno tu zgradu. Takođe, ta zgrada treba da se vrati u pređašnji izgled, ona je jedinstvena, 'sestra' zgrade pošte u ulici Majke Jevrosime, gde se nalazi Muzej PTT  i vrlo podseća na nju - dodao je on. 

Na pitanje ko će biti u toj zgradi, Đođević kaže da to nije njihova nadležnost, ali da će ko god to bio dobiti vredan objekat. 

- Ta zgrada je bila oštećena u bombardovanju i tada početkom pedesetih godina je obnovljena samo da bi bila u funkciji takva kakva je bila do danas - objašnjava on.

Đorđević kaže da je plan da se u novoj zgradi na uglu Nemanjine i Sarajevske urede i podrumske prostorije,  kako bi se tu dovela i dostava i poštari. 

Navodi da u Srbiji ima 1.534 pošta i dodaje da postoji potreba da se mreža Pošte širi.

- Pričamo o E-novčaniku koji treba da pruži jedinstvenu mogućnost da kroz taj sistem građani plaćaju račune i vrše promet novca i da ne može niko da im ukrade novac - dodao je on.

Napominje da je potrebno da bi E-novčanik zaživeo da to preduzeće bude prisutno u svakom mestu u Srbji.

Dodaje da nije bio zadovljan stanjem pošti u Srbiji kada je došao na čeo Pošte i da je od 1.534 pošta, za 400 bilo potrebno renoviranje zgrada, a od tih 400, na primer, 84 nije imalo toalet...

Ističe da je to bio prioritet prethodne dve i po godine i da barem sada sve imaju toalete, ali da se i dalje mora ulagati u pošte, jer su, kako kaže, one "ogledalo države". 

Đorđević je na pitanje kakva je finansijska situacija u preduzeću i da li postoji mogućnost za povećanjem zarada, rekao da su finansije Pošte dobre i da buduća reorganizacija može uticati da se i plate povećaju, ali da će se o tome tek razgovarati.

- Do kraja jula imali smo neto prihod dve milijarde dinara i dužnike sa tri milijarde dinara duga. Na računu oročeno 12 miliona evra i 17 miliona dolara, nikome JP Pošta Srbije nije dugovala novac, nijednom dobavljaču i radniku i nemamo nijedan kredit - rekao je on.

Istakao je da na naplatu treba da dođe još milijardu dinara.

On je dodao da do januara mora da se reši situacija sa lokalnim samoupravam i poboljša saradnja sa Poštom Srbije, kako bi se uvećali prihodi. 

- Imamo dobaru saradnju sa Ministarstvom finansija, treba da smislimo nove usluge, reorganizujemo poštu i napravimo novu sistematizaciju. Siguran sam da će reorganizacija doneti mogućnost i da se povećaju plate. Pričali smo o tome u Ministarstvu finansija, mi imao dobit prošle godine od tri milijarde dinara i, ukoliko država da odobrenje, polovinu bismo isplatili  radnicama kao i ranijih godina, a polovina ide na račun budžeta Srbije, kao i svake godine do sada - dodao je on. 

Kaže za Tanjug da će nova sistematizacija uskoro biti gotova i da je važno da u to  budu uključeni sindikati.

Foto: press promo

 

Zgrada nekadašnje Pošte na beogradskom Savskom trgu, remek - delo je velikog srpskog arhitekte Momira Korunovića, uskoro će, nakon višedecenijske zapuštenosti, biti temeljno rekonstruisana. 

Jednom od najlepših zdanja predratnog Beograda biće vraćen originalni izgled, sa raskošnom fasadom i u identičnim razmerama koje je imalo sve do 1944. godine.

Nakon završetka rekonstrukcije, zgrada će postati novi dom za dečije pozorište Boško Buha, interaktivni dečiji muzej, kao i biblioteku, dok će se na poslednjem spratu nalaziti restoran i kafić za posetioce, sa otvorenim terasama na delovima ravnog krova. 

Foto: press promo

 

U neposrednoj blizini, u okviru Beograda na vodi, biće sagrađena i najmodernija dvojezična državna osnovna škola sa bazenom, kao i državni vrtić sa najsavremenijim sadržajima za decu, a na metro stanici iza zgrade renovirane nekadašnje Glavne železničke stanice ukrštaće se prve dve linije podzemne železnice. 

Čuveni arhitekta Momir Korunović podigao je zgradu Stare pošte u savremenom srpsko-vizantijskom stilu 1929. godine, ali je burna istorija zakomplikovala njenu sudbinu.

Ovo zdanje, koje je ponosno isticano na razglednicama starog Beograda, tokom Drugog svetskog rata pretrpelo je velika oštećenja. 

Po završetku rata zgrada je restaurirana u duhu socrealizma, a sa raskošne fasade, pred kojom su mnogi ostajali zadivljeni, poskidani su ornamentalni i dekorativni elementi koji su je krasili. 

Ostavite komentar