Vesti > Beograd

PROTEST u Beogradu: Predstavnici OPOZICIJE ispred Vlade Srbije tražili ODBACIVANJE PLANA za KiM

Sledeće nedelje će “državotvorna opozicija” predati krivičnu prijavu Tužilaštvu za krivično delo“ protiv predsednika Republike

Izvor: K1info/Tanjug

24/03/2023 > 16:16

podeli vest:

PROTEST u Beogradu: Predstavnici OPOZICIJE ispred Vlade Srbije tražili ODBACIVANJE PLANA za KiM
Foto: Tanjug/TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg


Predstavnici stranaka koje sebe nazivaju “državotvornom opozicijom”, a koju čine pokret Dveri, koalicija NADA i Zavetnici, održali su ispred zgrade Vlade Srbije skup na kojem su još jednom tražili odbacivanje francusko-nemačkog predloga za Kosovo, ostavku predsednika Aleksandra Vučića i raspisivanje vanrednih izbora u Srbiji na svim nivoima.

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici bio je nakratko blokiran, a okupljeni su nosili transparente „Ne kapitulaciji“, „Nikad NATO“, „Srbija pamti“ i „Vučiću ostavka“.

Prvi se na skupu obratio Nikola Dragićević iz stranke Zavetnici, koji je objasnio da je današnje okupljanje organizovano simbolično u 12.44 na dan NATO bombardovanja 1999. godine.

- Proces koji su započeli bombardovanjem, proces otimanja Kosova i Metohije, danas hoće da završe francusko-nemačkim ultimatumom. Traže od nas da ukinemo svoju državu, traže da se ispišemo iz istorije kao narod i traže od nas da pogazimo svoj Ustav. Prihvatanjem francusko-nemačkog ultimatuma mi prihvatamo njihovu mantru da smo mi krivci za NATO bombardovanje 1999. godine, da mi nismo žrtve nego agresori, pljujemo u lice stotinama, hiljadama građana Srbije koji su stradali za vreme NATO bombardovanja - rekao je Dragićević.

Miloš Jovanović ispred Koalicije NADA rekao je da se ovakve blokade i skupovi u znak sećanja na žrtve NATO bombardovanja danas održavaju širom Srbije.

- Ja ću vas još jednom podsetiti da je on prihvatio sporazum kojim se priznaje secesija naše južne pokrajine. Time je najbrutalnije pogazio Ustav Republike Srbije i ugrozio budućnost ove zemlje - rekao je on.

Predsednik POKS-a Vojislav Mihailović još jednom je ponovio da su vanredni izbori neophodni.

- Mi ćemo učiniti sve kako bi izazvali vanredne izbore. Moraće na ulicama da bude mnogo više ljudi da se izdejstvuju vanredni izbori. Ubeđen sam da će ta koalicija koja danas vlada otići u političku istoriju - rekao je Mihailović.

Lider Dveri Boško Obradović poručio je da jednosatnom blokadom upozorenja ispred Vlade Srbije šalju jasnu poruku da će nastaviti sa okupljanjima ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi.

- Protiv svih nas lidera državotvorne i patriotske opozicije koji samo tražimo poštovanje Ustava i borbu za očuvanje KiM u sastavu Srbije, vodi se neviđena negativna kampanja uvreda i lepljenja najružnijih mogućih etiketa, samo zato što smo na strani ove države, ovoga naroda, Kosova i Metohije, Ustava Srbije i odbrane i očuvanja našeg teritorijalnog integriteta i suvereniteta - rekao je Obradović.

On je najavio da će sledeće nedelje “državotvorna opozicija” predati krivičnu prijavu Tužilaštvu za krivično delo “priznanje okupacije i rušenje ustavnog poretka” protiv predsednika Republike, kao i da će se obratiti i Ustavnom sudu Srbije, da vide, kako kaže, da li je “sud živ”.

 

 

Ostavite komentar