Vesti > Beograd

Hajde da nađemo VREMENA ZA PREGLED: MOBILNI MAMOGRAF od utorka na Kalemegdanu

Zakazivanje termina moguće je od danas

Izvor: K1info

06/03/2023 > 10:03

podeli vest:

Hajde da nađemo VREMENA ZA PREGLED: MOBILNI MAMOGRAF od utorka na Kalemegdanu
Foto: Tanjug printscreen


Mobilni mamograf u organizaciji Instituta za javno zdravlja Srbije „Dr Milan Jovanović Batut”, a uz podršku Ministarstva zdravlja, kompanije Grand kafa i Fonda B92,  od utorka, 7. marta 2023. godine, nastavlja sa radom u Beogradu. 

Sve zainteresovane žene preglede mogu zakazati od ponedeljka, 6. marta, radnim danima od 8.30 do 14.30 časova putem telefona 060 7171523 i 060 7171969, do popune termina. 

Zakazani pregledi u mobilnom mamografu obavljaće se svakog dana od 9 do 19 časova na  Kalemegdanu (Carigradski drum, ulaz iz pravca Uzun Mirkove ulice). 

Mamografije u mobilnom mamografu namenjene su ženama životne dobi od 45 do 69 godina, koje u poslednje dve godine nisu uradile mamografiju, kao i ženama posle 40. godine, koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju blisku srodnicu obolelu i lečenu od raka dojke.

Radi se o jednostavnom, bezbolnom i kratkom rendgenskom pregledu tkiva dojke koji traje oko 10 minuta. Mamografija se obavlja u cilju kontrole zdravlja i podrazumeva pregled žena, bez prisutnih simptoma i znakova bolesti, a u cilju ranog otrkivanja raka dojke.  

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut” i Ministarstvo zdravlja, uz podršku Grand kafe i Fonda B92, 2021. godine pokrenuli su kampanju „Hajde da imamo vremena za pregled – Ne gledaj u šolju pregledaj se”, sa ciljem podizanja svesti žena o važnosti rane dijagnostike i redovnih medicinskih pregleda. 

Prema podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije, u Srbiji je u 2020. godini od malignih tumora dojke obolelo 4.368 žena, dok su nažalost život izgubile 1.782 žene. 

Pravovremeni pregledi u 90 odsto slučajeva dovode do pozitivnih ishoda lečenja raka dojke i očuvanja kvaliteta života obolelih žena.

 

 

 

Ostavite komentar