Vesti > Srbija

Skrining RAKA GRLIĆA MATERICE dostupan za više od 50.000 ŽENA u Kragujevcu

Kada se dijagnostikuje na vreme, smrtni ishod zbog ove bolesti se može sprečiti

Izvor: K1info/Tanjug

26/01/2023 > 15:05

podeli vest:

Skrining RAKA GRLIĆA MATERICE dostupan za više od 50.000 ŽENA u Kragujevcu
Foto: Pexels.com


Dom zdravlja Kragujevac danas je otvorio Regionalnu citološku laboratoriju, u kojoj će se obavljati citološka dijagnostika za organizovani skrining raka grlića materice za žene iz 14 gradova i opština šumadijskog i pomoravskog okruga. 

U cilju prevencije raka grlića materice, a u skladu sa Nacionalnom strategijom i Uredbom ministarstva zdravlja, planirano je otvaranje 15 Regionalnih citolaboratorija u Srbiji. Prva je otvorena u Domu zdravlja u Nišu.

Svečanom obeležavanju početka rada, pored direktora i predstavnika zdravstvenih ustanova Šumadije i Pomoravlja, prisustvovala je direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, dr Verica Jovanović.

Kako je istakla, otvaranjem regionalnih citolaboratorija pojačavaju se kapaciteti sistema zdravstvene zaštite za sprovodenje organizovanog skriniga raka grlića materice. 

- Od početka januara u svim zemljama se posebno promovišu aktivnosti za rano otkrivanje raka grlića materice, pa tako i u Srbiji. Otvaranjem ove Regionalne citolaboratorije, mi ćemo na teritoriji šumadijskog i pomoravskog okruga da intenziviramo sprovođenje organizovanog skrininga - rekla je Jovanović.

U našoj zemlji godišnje, kako je navela, u proseku više od 400 žena izgubi život, a više od jedne žene umre upravo od raka grlića materice. 

- Kada se dijagnostikuje na vreme, smrtni ishod zbog ove bolesti se može sprečiti. Više od 50.000 žena iz ova dva okruga godišnje će biti obuhvaćeno skriningom. U velikom zamahu je i vakcinacija HPV vakcinom protiv humanog papiloma virusa. Vakcinacija dece uzrasta od 9 do 19 godina, a najbolje da to bude u 7. razredu, dugotrajna je investicija za zdravlje naše nacije - poručila je direktorka Insituta za javno zdravlje Srbije.

Direktor Doma zdravlja Kragujevac Vasilije Antić istakao je da će otvaranje Regionalne citološke laboratorije u tom gradu mnogo značiti ženama sa teritorije šumadijskog i pomoravskog okruga. 

Ginekolozi iz 14 domova zdravlja u ova dva okruga će pozvati žene od 25 do 60 godina na preventine preglede, a pločice sa uzetim brisom biće poslate u Regionalnu citološku laboratoriju koja od sada postoji u okviru Doma zdravlja Kragujevac. 

- Mi smo obučili osam citoskrinera koji su dobili sertifikate i pet ginekologa koji će raditi kao supervizori. Značaj je veliki jer ćemo tako otkriti na vreme ukoliko ima nekih promen - rekao je direktor kragujevačkog Doma zdravlja.

U Srbiji oko 1.000 žena oboli od karcinoma grlića materice, koji je najčešći kod ženske populacije od ostalih vrsta karcinoma.

- Mi smo opremili ovu novu citolaboratoriju, uveli smo informacioni sistem i spremili smo se to radimo na profesionalnom nivou a na zadovoljstvo žena iz ova dva okruga - dodao je on.

 


 

 

Ostavite komentar