Vesti > Beograd

PLATE u sektoru nege su MALE: ZAKONSKI ne možemo da ih povećamo

Aleksandar Šapić kaže da je novoizgrađeni Centar za smeštaj dece i omladine u Barajevu standard za buduće objekte

Izvor: K1info/Tanjug

01/02/2023 > 14:26

podeli vest:

PLATE u sektoru nege su MALE: ZAKONSKI ne možemo da ih povećamo
Foto: Beoinfo


Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je novoizgrađeni objekat Centra za smeštaj i dnevni boravak dece i omladine ometene u razvoju u Barajevu i naglasio da je briga o ugroženim kategorijama i građanima najbitnija.

Objekat se prostire na više od 1.000 kvadrata, a izgrađen je za manje od godinu dana, Njegov kapacitet je oko 40 korisnika, o kojima će brinuti 23 zaposlena.

- Objektom možemo da budemo ponosni ne samo na nivou grada već i na nivou regiona i šire. Na ovakvom kvalitetu usluge mogu da nam pozavide i najrazvijenije zemlje Evrope i sveta. Radovi su u završnoj fazi i centar u Barajevu trebalo bi da počne s radom na proleće - objasnio je Šapić.

Radovi su u završnoj fazi i centar u Barajevu trebalo bi da počne s radom na proleće.

- Nedaleko od centra biće i sportska hala i bazeni, tako da bi posle uređenja okoline ovo mogao da bude najlepši deo Barajeva. Nastavićemo da podižemo standard objekata ne samo za ovu namenu već i za druge kako bismo omogućili da ono što imaju građani u razvijenim evropskim zemljama imaju i naši građani - istakao je Šapić.

Dodao je kako se nada se da će ova zgrada postati novi standard izgradnje i za buduće objekte,i da će taj standard nastaviti da se podiže.

Tokom obilaska, Šapić je govorio o manjku zaposlenih u javnom sektoru nege i o velikoj potrebi za radnom snagom.

- Plate ljudi u sektoru nege su male, ali zakonski ne možemo da obezbedimo veće plate za čistačice, spremačice, servirke, negovatelje, gerontodomaćice - rekao je gradonačelnik Beograda.

Objasnio je kako su od 1. januara ove godine sve usluge socijalne zaštite u Beogradu besplatne, ali da je plata zaposlenih takva da se ljudima više isplati da budu na bolovanju pa da rade privatno.

- Ovo je ozbiljan problem na nivou države, koju gradska uprava ne može sama da reši, već svi moramo da se time pozabavimo - zaključio je Šapić.

Izgradnja novog objekta Dnevnog boravka za decu i omladinu ometenu u razvoju u Barajevu započeta je u martu prošle godine, a na proleće se očekuje da će početi sa radom.

U Beogradu, inače, ima 15 objekata dnevnih boravaka, sa ukupno 553 mesta. Usluga dnevnog boravka podrazumeva prihvat korisnika, stručni rad na održanju i razvoju socijalnih, psihofizičkih funkcija i veština, ishranu, preventivnu zdravstvenu zaštitu, prevoz na relaciji kuća, dnevni boravak, kuća, kao i uključivanje korisnika u širu društvenu zajednicu.

Događaju su prisustvovali i sekretarka za socijalnu zaštitu Aleksandra Čamagić, kao i predsednik gradske opštine Barajevo Slobodan Adamović.

 

 


 

 

Ostavite komentar