Vesti > Beograd

Susnežica, vetar, NEMA VEZE... RED kao da dele za DŽABE: Čuvene TURIJSKE KOBASICE hit na pijaci Đeram

Za pravljenje ovog specijaliteta potrebno je kvalitetno meso, slanina, kvalitetna paprika, so, biber, beli luk i jedan "tajni sastojak"

Izvor: K1info/Tanjug

28/01/2023 > 12:46

podeli vest:

Susnežica, vetar, NEMA VEZE... RED kao da dele za DŽABE: Čuvene TURIJSKE KOBASICE hit na pijaci Đeram
Foto: Tanjug screenshot


Svetski poznate i čuvene turijske kobasice, koje se pripremaju po posebnom receptu, danas su stigle na beogradsku "Đeram" pijacu u okviru međunarodnog festivala kobasica.

 Ljubitelji svežih i suvih kobasica formirali su dugačke redove kako bi mogli da probaju i kupe ovaj specijalitet, koji se priprema u bačkom selu Turija kod Srbobrana.

Željko Pupić Iz Udruženja kobasicijada Turija kaže za Tanjug da je intesovanje veliko i da će se turijska kobasica naći u narednim danima na štandovima pijaca u Somboru, Subotici i Novom Sadu.

- Interesovanje Beograđana za turijsku kobasicu je veliko, od jutra se stvaraju redovi - kazao je Pupić.

On je naveo da će 25. februara, na manifestaciji u Turiji, biti predstavljena kobasica dužine 2.039 metara i podsetio da je zbog dužine ta kobasica ušla i u Ginisovu knjigu rekorda.

Foto: Tanjug

 

Naveo je da će Beograđani tokom današnjeg dana moći da se odluče između suve i kobasice na roštilju, dodajući da se ona delom sprema po posebnom receptu, otkrivenom pre 39 godina.

- Za pravljenje ovakvih kobasica potrebno je kvalitetno meso, slanina, kvalitetna paprika, so, biber, beli luk, a detaljni recept nećemo otkrivati, ali za pripremu treba sve kvalitetno i prirodno - kazao je Pupić.

On je podsetio da u Turiji počinje tradiconalna manifestacija "Kobasicijada" 24. februara i da će trajati do 26. februara, te da će tokom nje biti predstavljena najduža kobasica.

- Pozivam sve ljude dobre volje, Beograđane i sve iz Srbije da dođu kod nas na manifestaciju - naveo je Pupić.

Neki od građana koji su čekali u redu kako bi kupili turijsku kobasicu rekli su za Tanjug da nisu hteli da propuste priliku da probaju i pazare taj specijalitet, jer se ne dešava često da bude na prestoničkim pijacama.

Starija Beograđanka je rekla da nikada ranije nije probala tu kobasicu, ali da je čula sve najlepše o njoj i da je poranila na pijacu kako bi se sama uverila u to.

Foto: Tanjug screenshot

 

Njen sugrađanin je naveo da je pre nekoliko godina u Turiji probao tu kobasicu i da je kvalitetom opravdala njegova očekivanja, te je iskoristio ovu priliku da ih ponovo kupi.

- Kobasica je specifična u odnosu na druge, verovatno zbog različite pripreme, veoma je ukusna - kazao je on.

Jedan stariji muškarac je rekao da je čuo za kobasicijadu u Turiji i to koliko je ukusna kobasica, pa je hteo da i sam proba.

- Prvi put dolazim ovde i iskoristio sam priliku da probam te kobasice, čuo sam da su ukusne - naveo je on.
 

 


 

 

Ostavite komentar