Vesti > Beograd

Drage komšije, pa nije vam TROTOAR PRIVATNA PRĆIJA! Na Medakoviću "revolucija" zbog BAHATIH VOZAČA

Grad ne izdaje dozvole za stubiće na javnim površinama

Izvor: K1info

10/01/2023 > 17:55

podeli vest:

Drage komšije, pa nije vam TROTOAR PRIVATNA PRĆIJA! Na Medakoviću "revolucija" zbog BAHATIH VOZAČA
Foto: Instagram Printscreen


Parkiranje u prestonici je nerešiv problem, automobila je sve više, a parking mesta sve manje. Vlasnici motornih vozila se dovijaju, a mnogi i bahate dok se parkiraju, te neretko nailazimo na situaciju kao ispred zgrade u Ulici Rastka Petrovića u naselju Medaković, iako je zakon u ovom slučaju izričit. 

Kako tvrdi stanarka, u toj ulici su komšije samoinicijativno postavile stubiće na trotoaru. I ovaj post je izazvao podelu na društvenim mrežama - jedni podržavaju vlasnike kuća i dvorišta, drugi vozače, a treći se gade i jednih i drugih...   

 - Ne zna se ko je gori. Da l' ovi što prave zgrade bez garaža i parkinga, da l' država, koja im daje dozvole, da l' ovi što blokiraju trotoar za pešake, da l' i ovi koji se parkiraju na neblokirani trotoar, jer nemaju gde drugo… rasulo od države i naroda u svakom pogledu - glasio je komentar jednog sugrađanina.

A onda se niz nastavio, te smo naišli na različita mišljenja i verovatno je svako na svoj način u pravu. 

- Meni je veća bahatost što se uopšte parkirate na trotoaru, još tražite pomoć kako da rešite ovaj problem, da parkirate sopstveno vozilo.

- Vlasnici kuća umislili da su kupili i ulicu i trotoar celom dužinom kuće...

- Samo si usput provukao da neće da kupe parking mesto, a u tome je suština, ulice koje su imale kuće i svako parkirao u svom dvorištu, sad postale zgrade, ali ljudi ne kupe garažu, a onda kažu, jao, pa nemam gde da parkiram. U svetu se zna, nisi kupio garažu, to znači da ni nemaš auto i ne treba ti. OK. A što bi svako morao da ima auto. Ako ga imaš, smisli kako ćeš da ga parkiraš i gde da da bude legalno, ako je prekomplikovano ili prodaj auto ili se preseli tamo gde ima mesta za parking. Ova ludnica više ne može da se trpi.

Anketa

- Bitno da mi za decom i kolicima moramo stalno da idemo po ulici, jer su gospoda zauzela svaki trotoar u naselju. O deci koja svaki dan tuda idu u školu i u vrtić ne razmišljaš, nego razmišljaš kako ti svoj auto da smestiš. Sramotno, sram te bilo komšinice ko god da si!

Stubići na javnoj površini zabranjeni

Postavljanje obarajućih stubića na javnoj površini zabranjeno je prema Odluci o javnim parkiralištima, te se ne izdaju rešenja za njihovo postavljanje.

- Fiksni saobraćajni stubići ne mogu se postavljati samoinicijativno bez izdatog rešenja. S obzirom na to da veliki broj zahteva građana oni zahtevaju i značajna finansijska sredstva, kako za postavljanje tako i za kasnije održavanje, te je njihova primena restriktivna i po pravila se postavljaju u cilju unapređenja stepena bezbednosti saobraćaja - objasnili su za "Novosti" nadležni iz Sekretarijata za saobraćaj.

Nadležni iz Sekretarijata za inspekcijske poslove po prijavama građana koje se odnose na postavljanje nelegalnih obarajućih stubića, najviše intervencija od početka godine imali su na opštinama Zemun, Voždovac i Čukarica.

Takođe, ukoliko inspektori ne mogu da utvrde identitet osobe koja je postavila stubiće, sprovodi se prinudno uklanjanje. Inspektori mogu izdati i prekršajni nalog, a ako se ne plati, pokreće se postupak pred sudijom za prekršaje.

Kazne od 25.000 do 150.000 hiljada

Odlukom o zaštiti opštinskih puteva i ulica na teritoriji grada propisana je kazna u iznosu 150.000 dinara za pravno lice koje postavi blokadu za parkiranje. Kaznu od 75.000 dinara platiće preduzetnik, a 25.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice, ako postupa suprotno zabranama.

Šta kaže zakon?

Zakon je vrlo jasan: Trotoar je posebno uređen deo puta pored kolovoza namenjen prvenstveno za kretanje pešaka. Dakle, PRVENSTVENO - ne isključivo.

Parkiranje na trotoaru je dozvoljeno isključivo:

1) ako je to dozvoljeno (regulisano) saobraćajnom signalizacijom
2) ako ostaje slobodan prolaz za pešake najmanje širine 1,60 metara
3) ako taj prolaz nije uz ivicu kolovoza

 

Ostavite komentar