Vesti > Beograd

U punom sjaju: OBNOVLJENA skulptura Vuka Karadžića ponovo na STAROM MESTU

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je izradio Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću

Autor: K1info/Beograd.rs

26/12/2022 > 17:21

podeli vest:

U punom sjaju: OBNOVLJENA skulptura Vuka Karadžića ponovo na STAROM MESTU
Foto: Tanjug/Sava Radovanović


Obnovljena bronzana skulptura Vuka Karadžića je vraćena na svoj postament, saopštio je Zavod za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda.

Događaju su prisustvovali gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić, predsednik opštine Zvezdara Vladan Jeremić i ceo tim koji je radio na obnovi – predstavnici Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda – direktorka Olivera Vučković, pomoćnik direktora dr Marina Pavlović, projektant Zoran Tucić, izvođač - firma „Koto” i vajar dr Zoran Kuzmanović.

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda je izradio Idejni projekat sanacije i restauracije spomenika Vuku Karadžiću, a radovi su otpočeti 7. novembra ove godine. U toku novembra i decembra izvedeni su radovi na sanaciji i restauraciji bronzane skulpture u Smederevu u ateljeu dr Zorana Kuzmanovića.

Skulptura, kao i livena slova su oprani spolja i iznutra neabrazivnim metodama i odstranjeni su stari korodirani ankeri.

Postament spomenika je takođe obnovljen. Izvedena je sanacija armirano-betonskog jezgra, sanirane su mikropukotine, obrađeni kameni blokovi, izrađene ploče, venci i blokovi za oblaganje postamenta spomenika, montirane su kamene obloge postamenta, skinuti udebljani slojevi naslaga patine i čađi, ujednačena i dorađena patina na celokupnoj površini skulpture i slova, navodi se u saopštenju.

 

Ostavite komentar