Sport > Tenis

ÐOKOVIĆ doputovao u Astanu, kreće JURIŠ NA REKORD Federera

Srbin ima priliku da ove godine osvoji po jedan turnir iz svake takmičarske kategorije

Izvor: K1info

03/10/2022 > 12:01

podeli vest:

ÐOKOVIĆ doputovao u Astanu, kreće JURIŠ NA REKORD Federera
Foto: Tanjug/AP


Najbolji srpski teniser Novak Ðoković doputovao je u Kazahstan, gde će ove nedelje igrati na ATP turniru serije 500 u Astani i imati prilike da izjednači još jedan rekord Rodžera Federera.

Đoković je u Kazahstan stigao u pratnji trenera Gorana Ivaniševića, a na startu turnira igraće protiv Čileanca Kristijana Garina. Ako prođe dalje, rival u drugom kolu biće mu Holanđanin Botik van de Zandšulp, koji je u prvoj rundi pobedio Kazahstanca Bejbita Žukajeva 6:1, 6:1. Pobedom u Astani Đoković bi sigurno obezbedio plasman na Završni masters sezone, koji će biti odigran od 13. do 20. novembra u Torinu.

Turnir u Astani igra se za nagradni fond od 2.054.825 dolara.

Nole je u prestonicu Kazahstana stigao posle osvojene titule u Tel Avivu na turniru iz serije 250, pobedom u finalu nad Hrvatom Marinom Čilićem. Tih 250 bodova Đokoviću dosta znači u ATP trci, koja je presudna za pomenuto učešće na pomenutom Završnom mastersu u Torinu.

Naš teniser je trenutno 15. u ATP trci, u kojoj se boduju rezultati u 2022. godini, a kao osvajaču grend slema (Vimbldon), dovoljno mu je da ostane u TOP 20 ne bi li zaigrao na poslednjem turniru sezone.

Foto: Tanjug/AP

Đoković je briljirao na turniru u Izraelu

Trijumf u Astani mu svakako garantuje učešće na Završnom mastersu, ali mu obezbeđuje i još jedan istorijski uspeh - rezultat koji je do sada ostvario još samo Rodžer Federer, i to 2010. Te godine švajcarski teniser je osvojio po jedan turnir iz svakog takmičarskog ranga - iz serije 250 (Stokholm), serije 500 (Bazel), serije 1.000 (masters u Sinsinatiju) i grend slem u Melburnu.

Novak je, s druge strane, ove osvojio grend slem (Vimbldon), turnir iz serije 1.000 (masters u Rimu) i iz serije 250 (Tel Aviv), tako da mu nedostaje samo turnir iz serije 500 - a to je upravo ovaj u Astani.

Međutim, to neće biti nimalo lako, jer na turniru u Kazahstanu učestvuju prvi teniser sveta Karlos Alkaraz, donedavni broj 1 Danil Medvedev, kao i Stefanos Cicipas, Kasper Rud, Feliks Ože Alijasim... Uz Đokovića, inače, od naših tenisera u Astani igra i Laslo Đere.

 

 

 

Ostavite komentar