Sport > Tenis

Nadal PRIHVATIO poziv Saudijske Arabije, OVAKVE REAKCIJE NIJE OČEKIVAO!

Rafael Nadal prihvatio je poziv Saudijske Arabije i postao ambasador tamošnje teniske federacije.

Izvor: K1info/Sportklub.rs

Autor: Nikola G.

17/01/2024 > 20:10

podeli vest:

Nadal PRIHVATIO poziv Saudijske Arabije, OVAKVE REAKCIJE NIJE OČEKIVAO!
Foto: Tanjug/AP Photo/Christophe Ena


Odavno jedna teniska vest van terena nije imala ovako podeljene i žestoke reakcije.

Reakcije su razne - od onih koji pozdravljaju ovakav potez jer će doneti mnogo novca tenisu, doduše samo vrhunskom, do onih da Saudijska Arabija, odnosno Rijad na taj način pere loš imidž zemlje koja ne poštuje osnovna ljudska prava.

Bivša najbolja teniserka sveta i šampion Australijen Opena, Karolina Voznijacki, iznela je svoj stav povodom toga.

"Nadalov potez je otvorio vrata vrhunskog tenisa Saudijskoj Arabiji i sada je sigurno da je organizacija velikih turnira u ovoj zemlji neizbežna. Ovakva stvar može da donese mnogo pozitivnih promena. Očigledno je da Saudijci ulaze u sport sa velikim ambicijama, kao što govore primeri u fudbalu i golfu. Kao sportisti, mi ćemo dobiti šansu da utičemo i uradimo nešto dobro tamo."

Sa druge strane, njene kolegenice Martina Navratilova i Kris Evert, obratile su se javnosti u zajedničkom pismu gde su navele svoje razloge.

"VTA je osnovana na jednakosti polova a Masters je kruna njenog takmičenja. Sve vrednosti koje VTA predstavlja u kontrastu su sa Kraljevinom Saudijske Arabija. Ako ovaj turnir bude organizovan u Rijadu, biće to veliki korak nazad za ženski sport“.

Navratilova i Evert su za to da Saudijci prvo poprave situaciju sa ljudskim pravima pa tek onda uđu u tenis. Druga alternativa je stav da bi tenis svojim ulaskom mogao da utiče na promenu ovog odnosa.

 

Ostavite komentar