Sport > Tenis

NOVAK osvojio US open - svoju 24. GREND SLEM TITULU: Kad je već "IZMISLIO" tenis, NORMALNO da je i najbolji u ISTORIJI

Đoković je u svom 10. finalu u Velikoj jabuci stigao i do četvrtog pehara namenjenog šampionu turnira u Njujorku

Izvor: K1info

10/09/2023 > 22:10 >> 07:30

podeli vest:

NOVAK osvojio US open - svoju 24. GREND SLEM TITULU: Kad je već "IZMISLIO" tenis, NORMALNO da je i najbolji u ISTORIJI
Foto: Tanjug/AP/Unsplash


Najbolji teniser sveta u istoriji, Novak Đoković, pobedio je u finalu US opena Rusa Danila Medvedeva sa ubedljivih 3:0 (6:3, 7:6, 6:3) i stigao tako do svog četvrtog pehara u Njujorku, ujedno i fantastične 24. grend slem titule u karijeri!

Uoči meča u Njujorku vladalo je nevreme, pa je duel na stadionu Artur Eš počeo sa zatvorenim krovom. To je navodno više trebalo da odgovara Medvedevu, ali na ovom nivou tenisa, spreme i iskustva da igrača, to ne bi trebalo da predstavlja značajniji faktor u odluci o pobedniku finala - uostalom, na početku meča to je i potvrđeno, pošto je Đoković ekspresno dobio prvi set sa 6:3.

Ispostavilo se u nastavku da je taj zatvoreni krov možda bio bolje rešenje za Noleta, pošto je posle izuzetno uzbudljivog drugog seta poveo sa 2:0! Doduše, činjenica je da naš teniser nije tako dobro izgledao u drugom setu - da li zbog sparine ili iscrpljenosti posle dve nedelje napora u Njujorku - tek u osmom gemu drugog seta Đoković je imao problema sa kretanjem, a izgledalo je i da teško diše.

Foto: Tanjug/AP

 

Na sreću, kada je osvojio taj gem i izjednačio (4:4), najbolji teniser sveta je uspeo da održi ritam i odigra nekoliko neverovatnih poena sa Medvedevom, zbog kojih je publika stalno ustajala sa tribina Artura Eša i gromkim aplauzima i glasnim povicima bodrila obojicu tenisera.

Kada se ušlo u taj-brejk i kada je Medvedev poveo sa 2:0, izgledalo je da se Rus opasno približio izjednačenju u meču - ali, Nole se baš i nije složio s tim. Uspeo je da vrati brejk, prvi dođe do set lopte i pri vođstvu od 6:5 oduzme servis rivalu i stekne prednost od velikih 2:0 u setovima!

Foto: Tanjug/AP

 

Na Rusa je izgleda uticao dramatičan finiš tog dela igre, pa je treći set završen brže nego što se očekivalo. Đoković je u četvrtom gemu došao do brejka, poveo sa 3:1, pa iako je Medvedev napravio ribrejk za 3:2 - Srbin je već u narednom gemu ponovo oduzeo servis rivalu, poveo sa 4:2 i do kraja duela nije ispuštao tu prednost.

Medvedev se koprcao, ali je izgledao indisponirano - a ako ne igrate najbolje što možete protiv Novaka - poraz je neminovan. Tako je bilo i u ovom meču - Đoković je mirno priveo treći set kraju i još jednom potvrdio da je najbolji teniser koga je svet ikada video!

Međusobni dueli

Đoković i Medvedev odigrali su 15. međusobni duel, a Novak sada vodi sa 10:5. Ovo im je bio četvrti duel na grend slem turnirima. Đoković vodi sa 3:1 - dva meča je dobio na Australijan openu, a po jedan su obojica dobila upravo u finalima US opena - Novak večeras, a Medvedev 2021. godine.

 

Foto: Tanjug/AP

 
Tok meča Đoković - Medvedev 3:0 (6:3, 7:6, 6:3)
Treći set, Đoković - Medvedev 6:3

6:3 - Đoković koristi prednost svog servisa i osvaja četvrti US open, ujedno i 24. grend slem titulu!

5:3 - Raspucao se Medvedev, ipak nije želeo tek tako da "preda" titulu Novaku, pa je odličnim servisima smanjio vođstvo rivala.

5:2 - Đoković potvrđuje brejk osvojivši gem bez izgubljenog poena - samo još jedan korak do titule!

4:2 - Ponovo brejk, ponovo Nole stiče veliku prednost!

3:2 - Medvedev uzvraća istom merom - na greške Srbina stiže do dve brejk lopte, takođe koristi prvu i vraća set na početna podešavanja...

3:1 - Brejk! Nole je pritiskao rivala tokom celog gema jer Medvedevu nije radio servis - Srbin je brzo došao do dve brejk lopte (15:40), iskoristio prvu i stekao ogromnu prednost u finalu.

2:1 - Đoković nastavlja sa sigurnim servisima i ponovo vodi.

1:1 - Medvedev ekspresno, bez izgubljenog poena, osvaja svoj prvi gem u ovom delu igre.

1:0 - Novak sigurno osvaja početni gem trećeg seta.

Drugi set, Đoković - Medvedev 7:6 (7:5)

7:6 - Prvi mini brejk napravio je Rus i poveo sa 2:0 u taj-brejku, ali je Novak brzo uzvratio - "povratio se" kod prednosti rivala od 3:2, pa sa svoja dva servisa preokrenuo na 4:3. Servirao je potom Medvedev i u naredna dva poena videli smo nadljudsku borbu iz koje je Rus izašao kao pobednik - 5:4, da bi Đoković zatim osvojio oba svoja servisa i prvi došao do set lopte - 6:5. Na servis rivala Nole ju je odmah i iskoristio, pa je sa 7:5 rešio taj-brejk u svoju korist za 2:0 u setovima!

6:6 - Đoković je odservirao dve duple servis greške, pa nije ni čudo da je Medvedev došao i do druge brejk lopte u meču, koja je u ovom slučaju bila i set lopta. Ipak, Nole je došao do izjednačenja, pa u sledećem poenu - posle razmene koja je trajala 23 udarca, stigao i do prednosti. Usledila je nova rezultatska klackalica, još dva izjednačenja, da bi - opet posle više od 10 minuta igre u gemu, Srbin uveo set u taj-brejk.

5:6 - Izuzetan gem, sa dugim, atraktivnim poenima, na kraju je pripao ruskom teniseru. Ipak, pogledajte kakav poen je dobio Đoković za izjednačnje (40:40) posle 26 razmenjenih udaraca...

5:5 - Nole servira viner za izjednačenje.

4:5 - Medvedev sigurno dolazi do vođstva, pa će Srbin u narednom gemu servirati za ostanak u drugom setu.

4:4 - Gem je trajao duže od 10 minuta, a Đoković je imao problema sa kretanjem i disanjem. Nije delovao dobro na terenu - Medvedev je stigao i do prve brejk lopte u meču, ali je na čudesan način Nole uspeo da prebrodi krizu i izjednači.

3:4 - Imao je Đoković prvu brejk priliku u drugom setu, ali je posle velike borbe Medvedev ipak rešio ovaj gem u svoju korist.

3:3 - Sigurni Novak asom dolazi do izjednačenja u gemovima.

2:3 - Imao je srpski teniser 0:30, ali je Rus zahvaljujući sjajnim servisima osvojio četiri uzastopna poena.

2:2 - Ni Đoković ne dozvoljava Medvedevu da se približi eventualnom brejku.

1:2 - Rus ne dozvoljava Noletu ni brejk priliku i opet dolazi u vođstvo.

1:1 - Razmene udaraca traju dugo, a Đoković je koncentrisaniji i nema problema da iskoristi prednost svog servisa

0:1 - Medvedev posle dosta muke osvaja prvi gem u drugom setu.

VAUUU Leonarda Dikaprija

Kakav tenis prikazuju Đoković i Medvedev jasno svedoči i reakcija holivudske zvezde, glumca Leonarda Dikaprija, po završetku jednog od poena...

 

Prvi set, Đoković - Medvedev 6:3

6:3 - Đoković sigurno osvaja prvi set!

5:3 - Imao je Nole dve šanse za brejk i osvajanje seta, ali se Medvedev odbranio, a potom ipak uspeo da dobije i gem.

5:2 - Novak ne dozvoljava Medvedevu da se razmaše, pa će Rus sada morati da servira za ostanak u prvom setu.

4:2 - Rus koristi prednost svog servisa.

4:1 - Medvedev pruža žilav otpor, ali Novak nastavlja nesmanjenom žestinom, tako da i dalje čuva brejk prednosti.

Foto: Tanjug/AP

 

3:1 - Prvi gem za Rusa u finalu.

3:0 - Đoković asom potvrdio brejk i posle 12 minuta dominira na terenu.

2:0 - Brejk Đokovića! Sa nulom Novak uzima servis Rusu. Upisao je Đoković i drugi viner u meču.

1:0 - Dva asa za kraj prvog gema u meču donela su Novaku startnu prednost.

Večerašnji duel, na sreću, nije bio repriza finala US opena iz 2021. godine, kada je Rus pokvario snove Đokoviću da osvoji sva četiri grend slema u jednoj sezoni. Novak je prethodno te sezone uzeo Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon, i nedostajao mu je samo trofej iz Njujorka.

Đoković je večeras odigrao deseto finale US opena, a pobedom je osvojio i zvanje najstarijeg pobednika u Open eri (od 1968. godine), s obzirom na to da je sa 36 leta za godinu stariji osvajač od Australijanca Kena Rouzvela 1970. godine.

Srpski as je prvi teniski profesionalac koji je po najmanje deset puta vodio bitku za tron na dva turnira za grend slem, ali je u Njujorku imao manje uspeha nego na Australijan openu, gde nijednom nije poklekao. Na stadionu Artur Eš je poražen u šest od deset dosadašnjih finala.

Ujedno, ovo je bilo Novakovo 36. grend slem finale, po čemu je apsolutni rekorder. Takođe, ovo je i treća godina da je Srbin finalista na sva četiri turnira "velike četvorke" (kao i Švajcarac Rodžer Federer 2006, 2007. i 2009) - Novaku je Rolan Garos izmakao 2015, US open 2021, a Vimbldon ove, 2023. godine.

Sve bi to možda moglo da se ispravi naredne godine, kada su i Olimpijske igre - mogao bi to da bude takozvani Zlatni slem za Đokovića... Ali dobro, da ne trčimo pred rudu, nego da zaključimo ovo večerašnje sa - bravo, bravo šampione!

Ostavite komentar