Sport > Tenis

Ovo je ĐOKOVIĆEV SVET: Nadal više NE STANUJE tu, Rolan Garos je sada NOVAKOVA KUĆA

Na ovogodišnjem grend slemu u Parizu Srbin je odigrao 55 taj-brejk poena, osvojio je 42 i nije napravio neiznuđenu grešku

Autor: K1info/theguardian.com

12/06/2023 > 20:46

podeli vest:

Ovo je ĐOKOVIĆEV SVET: Nadal više NE STANUJE tu, Rolan Garos je sada NOVAKOVA KUĆA
Foto: Tanjug/AP


Britanski Guardian se danas u velikoj meri bavio Novakom Đokovićem i titulom koju je Srbin juče osvojio na Rolan Garosu.

Mada, dok je Ben Brembl najpre napisao skandalozan tekst o Noletu i lupio ultimativnu glupost - da brojevi mogu da lažu - dotle je njegov kolega Džonatan Liju o Novaku pisao u drugačijem tonu.

Liju je u tekstu pod naslovom "Svemogući Novak se uselio u kuću koju je izgradio Rafael Nadal" pomalo i filozofirao, dotakao se čak i Kosmeta - potvrđujući da ne zna ništa o toj temi, ali nije mogao da ospori koliko je Đoković najbolji.

- Rolan Garos je sada kuća Novaka Đokovića. Nosio je kraljevsku crvenu trenerku sa brojem 23, a pobednički govor održao je na besprekornom francuskom jeziku. U momentu kada je pozvan da primi trofej, Đoković je sedeo zavaljen u fotelji, zatvorenih očiju, sa širokim zagonetnim osmehom na licu. Nije žurio, govorio je koliko je hteo, jer u svojoj kući možete da radite šta god želite - počeo je britanski novanar.

U nastavku na slikovit način ističe kako je Novak svrgnuo Nadala sa trona.

- Godinama je ovo bila kuća Rafaela Nadala, a duhovno je verovatno i dalje. Nadal nije bio ovde da svedoči kako mu je oduzet rekord po broju grend slem titula. Ali on je znao da će se to dogoditi - ako ne u Parizu, onda u Londonu ili u Njujorku.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

 

Zatim se osvrnuo i na sam finalni meč.

- Rud je pre 12 meseci doživeo kolaps protiv Nadala u finalu, ovde je bio mudriji i otporniji. Stigao je sa velikim snovima i snažnim forhendom. Plan je bio da se Đoković izvuče iz negove zone udaraca. To je bio njegov plan i bio je prilično dobar. Novak je servirao je na 5:6 za Ruda i bio je u neprijatnoj situaciji. U tom momentu uradio je ono što često radi u ključnim trenucima: Posvađao se sa sudijom, a onda je usledilo razmontiranje rivala, polako, deo po deo.

U nastavku je Liju pisao o tome šta tera Đokovića da zaigra jače, da podigne tempo i bude još bolji.

- Nijedan sportista na planeti ne može tako da ispuni sebe razarajućim besom poput Novaka. Šta god da je potrebno - sporna odluka, buka u publici, povreda koja je samo u njegovoj glavi - Đoković uključi svoj "berserker mod" (berserkeri - mitološka bića, divlji borci koji ne pokazuju milost prema protivniku) kao da pritisne prekidač. Tempo se podiže. Zagunđa malo glasnije. Postane još bolji, rastegljiviji, skrati teren pred vašim očima. Napadi besa se uvek dešavaju u ključnim momentima. Na ovogodišnjem turniru odigrao je 55 taj-brejk poena, osvojio je 42 i nije napravio neiznuđenu grešku.

Do kraja meča apsolutno je kontrolisao dešavanja na terenu.

- Rud je u nastavku izgledao kao običan čovek, ljudsko platno po kom je Novak slikao. Đoković je iskoristio svoje trekove: as iz drugog servisa, viner iz nemoguće pozicije, forgendi koji lete u nebo i padnu na liniju... I srpski navijači su bili sve glasniji. Na svakom grend slemu njegove navijače primetite odmah. Oni štrče kao komad hleba u čaši martinija.

Prokomentarisao je novinar Guardiana i dominaciju srpskog asa.

- Rodžera Federera sada nema. Nadal je na odlasku. Alkaras pravi paklenu buku, ali i dalje baca koktele na zid Novakove palate, pokušava da upadne u palatu, umesto da je osvoji. Đoković je morao da prođe kroz isti proces, a trebalo mu je više vremena nego bilo kome. Ali, evo ga na vrhu - trostruki šampion svakog grend slem turnira, sa sigurnim rekordima i Nadalovom publikom koja skandira njegovo ime.

Foto: Tanjug/AP

 

Na kraju, usledilo je malo filozofije i nepoznavanja  međunarodnog prava,

- Ovo je sada Đokovićev svet. Možete da vičete šta god želite pre poena, sve što ćete dobiti je "šššš" od ljudi oko vas. U suštini možete da se zalažete za brisanje Kosova sa mape i da ne trpite nikakve posledice. Na internetu i na koridorima moći, doktrina samoaktuelizacije - ideja da svet postoji samo da bi ispunio vašu izabranu sudbinu - više nije sociopatija već pravoslavlje. Nije ni čudo što je Đoković bio nasmejan u svojoj stolici. On više nije neposlušni prestupnik koji je upao u palatu, već čovek koji poseduje i dela i ključeve - zaključio je Džonatan Liju.

Ostavite komentar