Sport > Ostali sportovi

Maks Ferstapen ISPISUJE ISTORIJU: Trijumfom u Meksiku postao PRVI VOZAČ sa 14 pobeda u jednoj sezoni

Holanđanin je do rekordne pobede došao pošto je odvezao 71 krug na stazi koja je dobila naziv po braći Rodrigez - Rikardu i Pedru

Izvor: K1info

31/10/2022 > 00:27

podeli vest:

Maks Ferstapen ISPISUJE ISTORIJU: Trijumfom u Meksiku postao PRVI VOZAČ sa 14 pobeda u jednoj sezoni
Foto: Tanjug/AP Photo/Fernando Llano


Svetski šampion Maks Ferstapen je na dosadašnjih 20 trka ostvario 14 pobeda, čime je oborio rekord koji su držali Mihael Šumaher (2004) i Sebastijan Fetel (2013). Šumaher je 13 puta trijumfovao u sezoni sa 18 gran-pri trka, a njegov zemljak Fetel odvezao je jednu trku više 2013. kada je ostvario rekordnih 9 uzastopnih pobeda.

 

 

Iako su rezultati na kvalifikacijama nagoveštavali neizvesnu borbu, osvajači podijuma praktično su određeni do treće krivine kada je Hamilton posle odličnog starta pretekao klupskog kolegu Džordža Rasela, a potom je to uspeo i Serhio Perez, pa je redosled bio kao na završetku prošlogodišnje trke - Ferstapen, Hamilton, Perez.

Mercedesovi vozači startovali su na srednje tvrdim gumama, dok su takmičari Red Bula prednost dali mekim pneumaticima. Hamilton je uspevao da održi razliku za Holanđaninom pa se očekivala zanimljiva borba posle promene guma, ali tvrdi pneumatici nisu dali očekivane rezultate na Mercedesovim bolidima, zbog čega je na kraju Luis Hamilton kasnio za pobednikom +15,186 sekundi.

 

 

Serhio Perez je osvojio treće mesto, dok je četvrti bio Džordž Rasel, koji je pred kraj otišao u boks na zamenu guma da bi u poslednjem krugu odvezao najbolje vreme i osvojio dodatni poen.

Ferarijevi takmičari Karlos Sainc i Šarl Lekler završili su kao 5. i 6. dok je Daniel Rikardo bio 7. i pored kazne od 10 sekundi zbog izbacivanja iz trke Jukija Cunode. Među osvajačima poena su još Esteban Okon iz Alpine, Lando Noris iz Meklarena i Valteri Botas iz ekipe Alfa Romea.

 

 

Maks Ferstapen ima 416 poena, Serhio Perez je drugi sa 280, a Šarl Lekler ima 275.

Sledeća trka šampionata vozi se u nedelju 13. novembra kada je na redu Velika nagrada Brazila.

 

 

 

Ostavite komentar