Sport > Ostali sportovi

Formula 1 - VN Meksika: ŠARL LEKLER dočekan zvižducima zbog INCIDENTA sa Perezom, još jedan trijumf FERSTAPENA

Lekler i Perez imali su kontakt u borbi za poziciju na startu, posle čega je Meksikanac završio kraj staze na razočaranje domaćih navijača

Izvor: K1info

30/10/2023 > 10:18

podeli vest:

Formula 1 - VN Meksika: ŠARL LEKLER dočekan zvižducima zbog INCIDENTA sa Perezom, još jedan trijumf FERSTAPENA
Foto: Tanjug/AP Photo/Fernando Llano


Šarl Lekler je posle trke dočekan gromoglasnim zvižducima od strane publike na Velikoj nagradi Formule 1 u Meksiko Sitiju zbog incidenta sa Serhiom Perezom.

Vozač Ferarija imao je kontakt sa Perezovim bolidom tokom dramatičnog starta, što je Meksikanca koštalo daljeg učešća u trci.

Perez je bio u borbi za vođstvo i pokušao je sa spoljne strane da pretekne Leklera i svog timskog kolegu Maksa Ferstapena posle odličnog starta sa pete pozicije.

Međutim, Lekler koji je bio uhvaćen u sredinu između dva vozača Red Bulla, imao je kontakt sa Perezom, nakon čega je Meksikanac završio kraj staze sa oštećenim bolidom.

Lekler je na kraju trke bio treći iza Ferstapena i Luisa Hamiltona, ali ga je publika ispratila zvižducima dok je davao intervju.

Monegašanin je insistirao da nije namerno udario Pereza.

- Mnogo zvižduka. Ljudi, nisam imao gde da idem - rekao je Lekler.

- Bio sam između dva Red Bulla i nažalost sam udario Čeka.

- S naše strane, maksimalno smo iskoristili trku. Naravno, razočaran sam što sam okončao Čekovu trku na taj način, ali stvarno to nisam uradio namerno - rekao je Lekler.

Iako su vozači Ferarija imali prve dve pozicije, Maks Ferstapen je uspeo da ih obiđe i povede trku. Incident sa Perezom doveo je do virtuelnog vozila bezbednosti kako bi se delovi uklonili sa staze. Meksikanac je otišao u boks, ali mehaničari ništa nisu mogli da urade sa njegovim bolidom i on je morao da odustane.

U 33. krugu Kevin Magnusen je izleteo i udario u zaštitnu ogradu, a zbog nastalog oštećenja trka je prekinuta u trenutku kada je Ferstapen bio u vođstvu.

Restart trke protekao je bez incidenata, da bi u 40. krugu Luis Hamilton obišao Leklera. Hamiltonova odlična vožnja krunisana je i najbržim krugom, što mu je pored 18 bodova za drugo mesto donelo dodatni poen, i sada se nalazi 20 bodova iza Čeka Pereza.

Maks Ferstapen je uknjižio 16. pobedu u ovogodišnjem šampionatu i 51. u karijeri, izjednačivši se sa Alanom Prostom.

Četvrti je bio Karlos Sainc, dok je peto mesto pripalo odličnom Landu Norisu. Poene su još osvojili Džordž Rasel, Danijel Rikardo, Oskar Pjastri, Aleks Albon i Esteban Okon.

U poretku vozača najuspešniji je Maks Ferstapen koji ima 491 poen. Holanđanin je na sprint trci u Kataru obezbedio treću uzastopnu titulu, a za naziv vicešampiona bore se njegov klupski kolega Serhio Perez koji ima 240 poena i Luis Hamilton sa 220. Četvrto mesto dele Fernando Alonso i Karlos Sainc sa po 183 boda, dok Lando Noris ima 169.

Red Bull je najuspešniji tim sa 731 poenom, a daleko iza su Mercedes sa 371, Ferari sa 349, Meklaren sa 256, dok ekipa Aston Martin ima 236 bodova.

Sledeća trka vozi se u nedelju 5. novembra kada je na programu VN Brazila, dok se u subotu vozi sprint.

Ostavite komentar