Sport > Ostali sportovi

Formula 1 SPRINT TRKA za VN Katara: Maks FERSTAPEN drugim mestom osvojio ŠAMPIONSKU TITULU, trijumf za PJASTRIJA

Holanđanin je prvi vozač koji je do titule u Formuli 1 došao na sprint trci

Izvor: K1info

07/10/2023 > 20:34

podeli vest:

Formula 1 SPRINT TRKA za VN Katara: Maks FERSTAPEN drugim mestom osvojio ŠAMPIONSKU TITULU, trijumf za PJASTRIJA
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, Pool


Maks Ferstapen je osvojio treću uzastopnu titulu u Formuli 1 na sprint trci za VN Katara na stazi Lusail.

Holanđanin je trku od 19 krugova na stazi dugoj 4,519 km završio na drugom mestu, čime je osvojio sedam poena i stekao nedostižnu prednost ispred najbližeg pratioca, klupskog kolege Serhija Pereza.

Start je doneo očekivanu prednost vozačima koji su trku započeli na mekim pneumaticima - Džordžu Raselu iz Mercedesa i Ferarijevom dvojci Karlosu Saincu i Šarlu Lekleru. Maks Ferstapen pao je na peto mesto, a loš start je imao i Lando Noris iz Meklarena.

Lijam Loson već u prvom krugu pravi grešku i završava kraj staze, što dovodi do prvog izlaska vozila bezbednosti.

Trka je nastavljena u trećem krugu, kada Rasel uspeva da obiđe Pjastrija za vođstvo u trci, a već u sledećem vozilo bezbednosti po drugi put se našlo na stazi, ovog puta zbog izletanja Logana Sardženta iz Vilijamsa.

Posle dva kruga, trka je ponovo krenula, a u devetom krugu Ferstapen obilazi Leklera za četvrto mesto, da bi u sledećem pretekao i Karlosa Sainca, koji na mekim gumama nisu imali šanse protiv bolida na srednje tvrdim penumaticima.

U 11. krugu Pjastri uspeva da povrati prvo mesto, a udes u kome su učestvovali Esteban Okon, Niko Hulkenberg i Serhio Perez doveo je do trećeg izlaska vozila bezbednosti i odlučio ovogodišnje prvenstvo.

U 14. krugu trka je nastavljena, a u 16. Maks obilazi Rasela.

Oskar Pjastri je trijumfovao sa prednošću od 1,871 sekundi pred Holanđaninom. Lando Noris je uspeo da obiđe Rasela za treće mesto, dok je peti Luis Hamilton. Poene su još osvojili Karlos Sainc, Šarl Lekler i Aleks Albon iz ekipe Vilijamsa.

Posle sprint trke za VN Katara Maks Ferstapen ima 407 bodova, Serhio Perez je drugi sa 223, dok je Luis Hamilton treći sa 194 osvojena poena. Fernando Alonso na četvrtom mestu ima 174, dok je petoplasirani Karlos Sainc sakupio 153, 16 više od klupskog kolege Šarla Leklera koji sada ima 137.

Glavna trka za VN Katara vozi se u nedelju sa početkom u 19:00 časova.

Ostavite komentar