Sport > Ostali sportovi

MotoGP: Trka za VN Japana PREKINUTA, Horhe Martin POBEDNIK, Frančesko Banjaja ZADRŽAO prednost u šampionatu

Trijumfom na Velikoj nagradi Japana Horhe Martin je smanjio prednost vodećeg Frančeska Banjaje na samo tri boda šest trka pre kraja

Izvor: K1info

01/10/2023 > 10:24

podeli vest:

MotoGP: Trka za VN Japana PREKINUTA, Horhe Martin POBEDNIK, Frančesko Banjaja ZADRŽAO prednost u šampionatu
Foto: Twitter Printscreen/MotoGP


Trka za VN Japana na stazi Motegi u najjačoj klasi završena je prekidom zbog uslova na stazi i smanjenje vidljivosti.

Kiša, koja nije omela takmičare u Moto2 i Moto3 kategoriji, počela je da pada pred start i odmah nakon početka dovela do isticanja bele zastave, što je značilo da su takmičari mogli da odu u boks i zamene motocikle.

Skoro svi vozači otišli su na promenu, izuzev Mikelea Pira, Fabija Kavrtarara, Štefana Bradla, Franka Morbidelija i Kajla Kračloua. Međutim, ubrzo su i oni morali da zamene motocikle zbog sve lošijih uslova na stazi.

Trka je vožena 13 krugova i pošto je izvezeno više od 50 odsto od predviđena 24 kruga, takmičarima je dodeljen pun iznos poena.

Pobednik VN Japana je Horhe Martin iz Pramak Dukatija, dok je aktuelni svetski šampion Frančesko Banjaja drugi.

Mark Markes iz Honde se prvi put ove godine našao na pobedničkom postolju u glavnoj trci, dok je Marko beceki iz Mooney Vr46 tima na četvrtom mestu.

Aleš Espargaro iz Aprilije je petoplasiran, a iza njega su Džek Miler iz KTM-a, Augusto Fernandez iz ekipe Tech3 i Gresinijev takmičar Fabio Diđanantonio.

Poene su još osvojili Raul Fernendez, Fabio Kvartararo, Takaki Nakagami, Đoan Mir, Kal Kračlou, test vozač Jamahe koji je na trci učestvovao sa specijalnom pozivnicom, Štefan Bradl i Pol Espargaro.

Trku nisu završili Bred Binder i Žoan Zarko.

U šampionatu vodi Frančesko Banjaja koji ima 319 bodova, dok je Horhe Martin sakupio 316. Treći je Marko Beceki sa 265, dok Bred Binder ima 201.

U Moto2 kategoriji do svoje prve ovogodišnje pobede došao je takmičar Idemitsu Honde Somkijat Čantra. Tajlanđanin je imao savršen vikend u Motegiju jer je bio najbrži na sva tri treninga i osvajač je pol pozicije.

Drugi je bio njegov klupski kolega Ai Ogura, koji je bio sporiji od pobednika za 1,353 sekundi. Vodeći u šampionatu Pedro Akosta trku je završio na trećem mestu sa zaostatkom od 3,080 sekundi.

Četvrto mesto pripalo je Džejku Diksonu, Filip Salač bio je peti, dok je Manuel Gonzalez zauzeo šesto mesto. Drugoplasirani u šampionatu Toni Arbolino trku je završio na 11. mestu, što mu je donelo pet bodova i trenutno zaostaje 50 poena za Akostom.

U šampionatu vodi Pedro Akosta sa 252 boda, dok Toni Arbolino ima 202. Treći je Džejk Dikson sa 159, a četvrtoplasirani Aron Kane je sakupio 124 poena.

U Moto3 kategoriji trijumfovao je španski takmičar Đaume Masija. Vozaču Leoparda ovo je treća pobeda u ovogodišnjem šampionatu, a prethodno je trijumfovao na prošlonedeljnoj VN Indije.

Ajumu Sasaki bio je drugi sa zaostatkom od 1,546 sekundi, a trećeplasirani Danijel Olgado bio je sporiji za 1,602 sekundi od pobednika.

U borbi za prvo mesto izdvojila su se četiri vozača, a pored trojice prvoplasiranih u bitku se od starta umešao i Deniz Ondžu. Ajumu Sasaki i Ondžu smenjivali su se na drugoj poziciji, što je Masiji omogućilo da se izdvoji iz grupe.

Međutim, Ondžu je pao i time značajno umanjio svoje šanse za osvajanje šampionske titule, iako je do kraja ostalo još 6 trka.

U generalnom plasmanu vodi Masija koji ima 199 poena, Ajumu Sasaki je drugi sa 193, dok je Danijel Olgado sakupio 190 bodova. Četvrtoplasirani David Alonso ima 160 poena, a Deniz Ondžu je ostao na 147, dok Ivan Ortola ima 145.

Petnaesta trka šampionata za Veliku nagradu Indonezije vozi se u nedelju 15. oktobra na stazi Mandalika.

Ostavite komentar