Sport > Ostali sportovi

SVE JE REŠENO. Ferstapen pobedom na VN Japana DONEO TITULU sebi i RED BULLU

Današnjom pobedom ekipa Red Bull Racing stekla je nedostižnu prednost u konkurenciji konstruktora šest trka pre kraja

Izvor: K1info

24/09/2023 > 09:29

podeli vest:

SVE JE REŠENO. Ferstapen pobedom na VN Japana DONEO TITULU sebi i RED BULLU
Foto: Tanjug/AP Photo/Toru Hanai


Maks Ferstapen pobednik je trke za VN Japana koja je vožena na stazi Suzuka. Ovo je njegov 48. trijumf u karijeri, kao i 13. pobeda u ovogodišnjem šampionatu. Takođe, ekipa Red Bull Racing osvojila je titulu u konkurenciji konstruktora šest trka pre kraja.

Kao drugi kroz cilj sa zaostatkom od 19,387 sekundi prošao je Lando Noris iz Meklarena, dok je treći bio njegov klupski kolega Oskar Pjastri, kojem je ovo prvi podijum na gran pri trci.

Na startu trke Ferstapen je morao da odbrani vođstvo od vozača Meklarena koji su pokušali da ga obiđu, ali je Holanđanin uspeo da sačuva prednost. U borbi za što bolju poziciju došlo je do kontakta između Valterija Botasa i Aleksa Albona, a oštećenje na Botasovom bolidu dovelo je do izlaska vozila bezbednosti kako bi se delovi bezbedno uklonili sa staze.

Trka je nastavljena u četvrtom krugu, da bi se u petom krugu Botas našao van staze posle kontakta sa Loganom Sardžentom iz ekipe Vilijamsa. Dva kruga kasnije Finac je otišao u boks, postavši prvi od petorice vozača koji su odustali.

Serhio Perez je na početku trke imao kontakt sa Luisom Hamiltonom, zbog čega je morao da poseti boks i promeni prednje krilo, a prilikom povratka na stazu dobio je kaznu od 5 sekundi jer nije poštovao vozilo bezbednosti.

U dvanaestom krugu Serhio Perez imao je kontakt i sa Kevinom Magnusenom prilikom pokušaja da ga pretekne, nakon čega je morao još jednom da ode u boks i zameni prednje krilo. Ubrzo po povratku u trku Meksikanac se oglasio preko timskog radija, rekavši da se "ne oseća dobro", pa su mu iz tima poručili da se "vrati u garažu". Međutim, u četrdesetom krugu ekipa Red Bulla vratila je Pereza na stazu da bi odslužio kaznu od 5 sekundi, kako da se ona ne bi prenela na sledeću trku u Kataru.

Kao četvrti kroz cilj prošao je Šarl Lekler, dok je peti bio Luis Hamilton ispred Karlosa Sainca i klupskog kolege Džordža Rasela koji je trku završio na sedmom mestu. Osmi je bio Fernando Alonso, a poene su još osvojili vozači Alpine Esteban Okon i Pjer Gasli.

Pet vozača nije završilo trku, među kojima su oba takmičara Vilijamsa Aleks Albon i Logan Sardžent, Lens Strol iz Aston Martina, Serhio Perez iz Red Bulla i Valetri Botas iz ekipe Alfa Romeo.

Najbrži krug trke pripao je Maksu Ferstapenu.

Posle VN Japana Maks Ferstapen ima 400 bodova, Serhio Perez je drugi sa 223, dok je Luis Hamilton treći sa 190 osvojenih poena. Fernando Alonso na četvrtom mestu ima 174, dok je petoplasirani Karlos Sainc sakupio 150, 15 više od klupskog kolege Šarla Leklera koji sada ima 135.

U poretku konstruktora ekipa Red Bull Racing je osvojila titulu i trenutno ima sa 623 poena, drugi je Mercedes sa 305, dok trećeplasirani Ferari ima 285. Aston Martin na četvrtom mestu ima 221 bod, a Meklaren na petom 172 poena.

Sedamnaesta trka za VN Katara na programu je 8. oktobra.

 

Ostavite komentar