Sport > Ostali sportovi

FORMULA 1: Maks Ferstapen TRIJUMFOVAO u Belgiji, Serhio Perez doneo DVOSTRUKU POBEDU Red Bulu

Posle trke za VN Belgije sledi letnja pauza, a naredna trka šampionata vozi se na stazi Zandvort u Holandiji 27. avgusta

Izvor: K1info

30/07/2023 > 17:18

podeli vest:

FORMULA 1: Maks Ferstapen TRIJUMFOVAO u Belgiji, Serhio Perez doneo DVOSTRUKU POBEDU Red Bulu
Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert


Maks Ferstapen pobednik je VN Belgije koja je vožena na stazi Spa Frankoršam. Holanđanin je odvezao 44 kruga staze duge 7004 metra u vremenu 1 čas 22 minuta i 30,450 sekundi. Ovo je deseti trijumf Ferstapena u ovogodišnjem šampionatu i 45. u karijeri, dok je ekipa Red Bula povećala rekord sa 13-tom uzastopnom pobedom.

Kao drugi kroz cilj sa zaostatkom od 22,305 sekundi prošao je Ferstapenov klupski kolega Serhio Perez, dok je treći bio Ferarijev takmičar Šarl Lekler, koji je kasnio za pobednikom 32,259 sekundi.

Luis Hamilton iz Mercedesa bio je četvrti, dok je Aston Martinov takmičar Fernando Alonso trku završio na petom mestu. Džordž Rasel je bio šesti, sedmo mesto pripalo je Landu Norisu iz Meklarena, a Esteban Okon iz ekipe Alpine bio je osmi. Poslednje bodove osvojili su vozači Aston Martina Lens Strol i Juki Cunoda iz Alfa Taurija koji su bili 9. i 10.

Šarl Lekler je na startu uspeo da zadrži vođstvo, ali je na kraju Kemel pravca Čeko Perez pretekao Leklera i izbio na čelo trke. Maks Ferstapen, koji je krenuo kao šesti, uspeo je da izbegne gužvu na startu i ubrzo se našao na četvrtom mestu, iza Pereza, Leklera i Hamiltona.

Incident na početku trke u prvoj krivini dogodio se između Karlosa Sainca i Oskara Pjastrija. Australijanac je u drugom krugu bio primoran da parkira svog Meklarena, dok je Sainc odustao u 25. krugu.

Maks Ferstapen je u 6. krugu obišao Luisa Hamiltona, da bi u 9. pretekao i Šarla Leklera i dao se u poteru za Čekom Perezom koji je imao oko 3 sekundi prednosti. Holanđanin u 17. krugu obilazi i Pereza i sigurnom vožnjom dolazi do osmog uzastopnog trijumfa i ukupno desetog u ovoj sezoni.

Najbrži krug trke odvezao je Luis Hamilton.

Foto: Tanjug/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

 

Posle VN Belgije Maks Ferstapen ima 314 bodova, Serhio Perez je drugi sa 189, dok je Fernando Alonso treći sa 149 osvojenih poena. Luis Hamilton na četvrtom mestu ima samo poen manje od Španca, dok na petom i šestom mestu Šarl Lekler i Džordž Rasel imaju po 99 bodova.

U poretku konstruktora ubedljivo vodi ekipa Red Bula sa 503 poena, drugi je Mercedes sa 247, dok trećeplasirani Aston martin ima 196, pet bodova više od Ferarija. Petoplasirani Meklaren sskupio je 103 boda.

Posle trke za VN Belgije sledi letnja pauza, a naredna trka šampionata vozi se na stazi Zandvort u Holandiji 27. avgusta.

Ostavite komentar