Sport > Ostali sportovi

Formula 1: Šarl Lekler sumnja da će mu POL POZICIJA omogućiti trijumf u Belgiji

Maks Ferstapen je u kvalifikacijama bio brži od Leklera za 0,820 sekundi, dok je njegov klupski kolega Serhio Perez zaostao za 0,877 sekundi

Izvor: K1info

30/07/2023 > 12:50

podeli vest:

Formula 1: Šarl Lekler sumnja da će mu POL POZICIJA omogućiti trijumf u Belgiji
Foto: Tanjug/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP


Red Bulov šampion Maks Ferstapen bio je najbrži u kvalifikacijama u petak za današnju glavu trku za VN Belgije, ali će startovati sa šeste pozicije jer je kažnjen pomeranjem pet mesta zbog zamene menjača.

Zbog ovoga će Šarl Lekler iz ekipe Ferarija krenuti sa pol pozicije, dok će mu društvo u prvom startnom redu praviti Serhio Perez.

Drugi startni red rezervisan je za Luisa Hamiltona iz ekipe Mercedesa i Karlosa Sainca iz Ferarija, a Oskar Pjastri iz ekipe Meklarena trku će započeti sa pete pozicije.

Novinari su pitali Lekelra da li može da iskoristi pol poziciju i eventualno prekine ovogodišnji Red Bulov niz od 11 trijumfa, ali vozač Ferarija nije bio peviše optimističan:

- Moramo biti realni, Red Bul je prebrz. Čak i sa kaznom od pet mesta, očekujem da će nas Maks ubrzo sustići. Takođe tu je i Čeko kojeg će biti teško zadržati.

Maks Ferstapen je u kvalifikacijama bio brži od Leklera za 0,820 sekundi, dok je njegov klupski kolega Serhio Perez zaostao za 0,877 sekundi.

U subotnjim kvalifikacijama za sprint trku Maks Ferstapen ponovo je bio najbrži, da bi posle podne trijumfovao na sprint trci.

Posle odlaganja starta zbog kiše, takmičari su krenuli na gumama za vlažne uslove i posle četiri kruga iza vozila bezbednosti usledio je leteći start.

Meklarenov vozač Oskar Pjastri otišao je na promenu guma na kraju prvog kruga i preuzeo lidersku poziciju od Ferstapena, koji se na promenu odlučio krug kasnije.

U trećem krugu Ferando Alonso je imao udes, zbog čega je na stazu izašlo vozilo bezbednosti. Kada su redari uklonili bolid Aston Martina trka je nastavljena, a Ferstapen je ubrzo pretekao Australijanca i sigurnom vožnjom došao do još jedne pobede.

Trijumfom na sprint trci Ferstapen je povećao prednost u šampionatu i sada ima 289 poena, drugi je Serhio Perez koji je sakupio 171, dok je Fernando Alonso ostao na trećem mestu sa 139 bodova, ali četvrtoplasirani Luis Hamilton ima samo 4 poena manje od španskog veterana koji je juče proslavio 42. rođendan.

Današnja glavna trka na programu je od 15 časova.

Ostavite komentar