Sport > Ostali sportovi

Čovek NAJZASLUŽNIJI ZA USPEH ekipe Red Bulla ODBIO PONUDU FERARIJA jer - NIJE ŽELEO da se seli iz Engleske

Adrijan Njui bio je ključna figura u transformaciji Red Bula od nekonkurentne F1 ekipe do višestrukog svetskog šampiona

Izvor: K1info

18/05/2023 > 12:43

podeli vest:

Čovek NAJZASLUŽNIJI ZA USPEH ekipe Red Bulla ODBIO PONUDU FERARIJA jer - NIJE ŽELEO da se seli iz Engleske
Foto: Youtube PrintScreen/F1 REVERSE


Potpredsednik Pjero Ferari, sin legendarnog osnivača Enca, otrkio je da je italijanska ekipa pokušala da dovede Njuija u najpoznatiji tim Formule 1.

Njui je odbio ponude bivšeg šefa Ferarija Žana Toda i predsednika Luke di Montecemola između 1999. i 2004. jer nije želeo da se seli iz svog doma u Engleskoj.

- Rekao je ne Montecemolu i Žanu Todu - rečeno je iz Ferarija za italijansku publikaciju Autosprint.

- Očigledno nije želeo da se seli - hteo je da ostane u Engleskoj.

- Na stranu njegovo neosporno znanje, ali on ne radi sam - oko sebe ima ekipu odličnih ljudi.

Posle velikog uspeha sa ekipama Vilijamsa i Meklarena 1990-ih, inženjer je potpisao za Red Bul 2006. godine.

Njui, koji se smatra jednim od najboljih konstruktora u Formuli 1, bio je ključna figura u transformaciji Red Bula od nekonkurentne ekipe do višestrukog svetskog šampiona.

Njegov dizajn bolida pomogao je Red Bulu i Sebastijanu Fetelu da osvoje ukupno osam titula (četiri u šampionatu vozača i isto toliko kao konstruktor) između 2010. i 2013. godine.

Ekipa Red Bula trenutno uživa u još jednom preiodu dominacije i čini se da će uspeti da osvoji drugu uzastopnu titulu među konstruktorima, dok je Maks Ferstapen favorit za osvajanje treće šampionske titule.

Holanđanin je trenutno prvi sa osvojenih 119 poena, dok je drugi njegov klupski kolega Serhio Perez sa 105 bodova. Takmičari Red Bula pobedili su na svih pet dosadašnjih trka u 2023. godini (3 trijumfa ostvario je Ferstapen, dok Peres ima dve pobede).

Šesta trka trebala je da se vozi u nedelju 21. maja za Veliku nagradu Emilije Romanje na stazi u Imoli, ali je zbog velikih poplava morala da bude odložena iz bezbedonosnih razloga.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by NOW (@nowtvit)

U saopštenju FIA-e navodi se da je trka u Imoli odložena, ali britanski mediji ističu da Velika nagrada Emilije Romanje najverovatnije neće biti održana zbog nedostatka termina jer je sledeće takmičenje zakazano već za naredni vikend kada se vozi trka u Monte Karlu za Veliku nagradu Monaka.

Ovim je početni kalendar od 24 Velike nagrade smanjen na 22 jer je trka u Kini otkazana zbog pandemije korona virusa.

 

Ostavite komentar