Sport > Ostali sportovi

Borba za život čuvenog sportiste: Udarac u GRUDI izazvao SRČANI ZASTOJ?

Iako postoji više potencijalnih uzroka, kardiolozi su sugerisali da je za to kriva retka pojava koja se zove "commotio cordis"

Izvor: K1info

04/01/2023 > 18:17

podeli vest:

Borba za život čuvenog sportiste: Udarac u GRUDI izazvao SRČANI ZASTOJ?
Foto: Tanjug/AP Photo/Greg M. Cooper, File


Potencijalni uzrok šokantnog kolapsa i srčanog zastoja sejftija Bafalo Bilsa Demara Hemlina - čemu su uživo svedočili milioni gledalaca "Fudbala ponedeljkom uveče" - odmah su prepoznali stručnjaci za srce koji su takođe posmatrali prenos utakmice.

- Tačno sam znao šta se dešava - rekao je Dr Nahuš Mokadam, direktor odeljenja za kardiohirurgiju Medicinskog centra Veksner Univerziteta Ohajo.

- Način na koji je ustao, a potom se srušio… tako ne izgleda potres mozga.

Iz Bafalo Bilsa samo je saopšteno da je Hemlin doživeo srčani zastoj i da je u kritičnom stanju.

Incident se dogodio tokom prve četvrtine utakmice između Bafalo Bilsa i Sinsinati Bengalsa u ponedeljak uveče, kada je Hemlin (24) oborio vajd risivera Tija Higinsa koji ga je tom prilikom udario u grudi. Hemlin je potom ustao, ali se odmah srušio.

Iako postoji nekoliko potencijalnih uzroka za Hemlinov srčani zastoj, kardiolozi su sugerisali da je za to kriva retka pojava koja se zove "commotio cordis".

U ovakvim slučajevima "sve je u redu sa srcem", rekao je dr Hari Tandri, direktor programa za srčanu aritmiju u medicinskom centru Univerziteta Vanderbilt u Nešvilu.

Zdravo srce, kada primi udarac u određenom trenutku, naveo je dr Tandri, može da pokrene nenormalan i potencijalno smrtonosan ritam.

Portparol Američkog udruženja za srce, dr Komila Sason, lekar hitne pomoći u Denveru, ovim povodom je rekla:

- Ne radi se o tome koliko je bio jak udarac, već o vremenu kada se dogodio.

U normalnim okolnostima srce pumpa krv bogatu kiseonikom kroz čovečije telo otprilike svake sekunde. Ovaj proces ima svoj ritam, ali svaki put kada srce kuca postoji mali trenutak - manji od petine sekunde - koji ga čini ranjivim na udarac, kao što je hokejaški pak ili bejzbol loptica, što može dovesti do haotičnog i potencijalno smrtonosnog srčanog ritma.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joshua A. Bickel

 

Upravo u tom trenutku, kažu stručnjaci, udarac u grudni koš na tačno pravom mestu može kod zdrave osobe da izazove srčani zastoj. Dolazi do greške u srčanom električnom sistemu, a ritam otkucaja postane nepravilan.

Sekunde posle takve povrede ključne su za preživljavanje pacijenta, rekla je Sason.

Inače, ljudi često mešaju termine srčani udar i srčani zastoj. Srčani udar nastaje kada je dotok krvi u srce blokiran, a srčani zastoj izazvan je poremećajem u električnom sistemu srca, kada srčani mišić nije u mogućnosti da adekvatno pumpa krv.

 

Ostavite komentar