Sport > Košarka

Slovenija pobedila Francusku - neverovatnih 47 poena Luke Dončića

Slovenci su ovom pobedom obezbedili prvo mesto u grupi B i ne moraju da čekaju ishod utakmice Mađarska-Nemačka

Autor: RTS

07/09/2022 > 20:34

podeli vest:

Slovenija pobedila Francusku - neverovatnih 47 poena Luke Dončića
Foto: Tanjug/AP Photo/Marius Becker/dpa


Košarkaši Slovenije, predvođeni sjajnim Lukom Dončićem koji je postigao 47 poena, pobedili su u Kelnu reprezentaciju Francuske 88:82 i obezbedili prvo mesto u grupi B pred završnicu Evropskog prvenstva u Berlinu.

Neverovatnu utakmicu je odigrao Luka Dončić, postigao je 47 poena - više nego svi ostali reprezentativci Slovenije zajedno, uz pet asistencija i sedam uhvaćenih lopti. Iz 12 pokušaja samo tri puta je plejmejker Dalasa bio neprecizan za dva poena, a šest šuteva za tri završilo je u košu, uz samo četiri promašaja.

Postigavši 47 poena, Dončić je, baš kao i Janis Adetokumbo pre nekoliko dana, ušao u elitno društvo igrača koji su ubacili preko 40 poena na Evropskom prvenstvu u košarci.

Košarkaš Slovenije je postao tek 19. igrač koji je ubacio 40 i više poena u jednoj utakmici na Evropskom prvenstvu, a više od njega postigao je samo Edi Teraz 1957. godine na susretu Belgije i Albanije - 63 poena.

Dončić je tako iza sebe ostavio legendarnog Nikosa Galisa koji je u čak šest navrata ubacivao protivnicima na Evropskim prvenstvima više od 40 poena, ali nikada preko 46.

Na listi je i Aleksandar Đorđević koji je Litvancima ubacio 41 poen 1995. godine.

Zoran bratu Goranu obezbedio da stavi tačku na Francuze 

Što se utakmice tiče, posle uvodnih 14:3 za Francuze, Slovenci su se brzo konsolidovali i vratili u igru. Preuzeli su vođstvo, ali im reprezentativci Francuske nisu dozvolili da steknu osetniju rezultatsku prednost, pa je posle 20 minuta igre bilo 44:40.

Igralo se i većim delom trećeg perioda koš za koš, bez značajnijeg plusa na bilo kojoj strani semafora. U poslednju deonicu ušlo se u potpunom egalu - 64:64.

Sredinom četvrte četvrtine napravili su košarkaši Slovenije seriju 9:0 i prvi put na utakmici stekli dvocifrenu prednost. Edo Murić i Vlatko Čančar pridružili su se poenterski Luki Dončiću u tim trenucima.

Odgovorili su Francuzi veoma brzo istom merom - postigli su devet vezanih poena, pa se u odlučujući minut meča ušlo uz samo dva poena prednosti na strani Slovenije - 84:82.

Čančar je pogodio važan šut za dva, a francuzi su nakon tajm-auta promašili pokušaj za tri - Okobo je bio neprecizan.

Izgubili su Slovenci loptu u narednom napadu - Goran Dragić je držao nedozvoljenih pet sekundi, ali su je vrlo brzo vratili u posed pošto je Zoran Dragić ukrao iz ruku neopreznog Furnijea i obezbedio bratu Goranu da lakim polaganjem reši pitanje pobednika i postavi konačan rezultat - 88:82.

Pored Donćića, jedini sa dvocifrenim učinkom među Slovencima bio je Goran Dragić sa 14 postignutih poena. Najefikasniji u reprezentaciji Francuske bio je Rudi Gober sa 19 poena i osam uhvaćenih lopti. Ertel je upisao dabl-dabl učinak, sa 10 poena i isto toliko asistencija. 

Slovenci su pobedom nad Francuskom obezbedili prvo mesto u grupi B i ne moraju da čekaju ishod utakmice Mađarska-Nemačka, pošti su u međusobnom susretu, za sada jedini u grupi, pobedili Nemce. Francuska će u Berlin sa druge pozicije.

Ostavite komentar