Sport > Košarka

GOSPODAR PRSTENA ponovo na delu: JOKIĆ NASTAVIO GDE JE STAO, tripl-dablom srušio Lejkerse

Denver pobedom počeo odbranu titule, Lebron Džejms morao da se pokloni srpskom asu

Izvor: K1info

25/10/2023 > 06:53

podeli vest:

GOSPODAR PRSTENA ponovo na delu: JOKIĆ NASTAVIO GDE JE STAO, tripl-dablom srušio Lejkerse
Foto: Tanjug/AP


Posle duge letnje pauze 78. izdanje NBA lige započeto je tradicionalno utakmicom aktuelnog prvaka Denver Nagetsa i Los Anđeles Lejkersa u Bol Areni. Trijumf je lakše nego što se pretpostavilo upisao domaćin 119:107 uz još jednu sjajnu partiju Nikole Jokića.

Utakmici je prethodila svečana dodela šampionskog prstenja igračima ekipe koja je po prvi put u istoriji postala najbolja u najjačoj košarkaškoj ligi sveta. Atmosfera u hali bila je zaista svečana, zastava je podignuta uoči početka duela, koji je ipak donekle bio u drugom planu.

MVP finala iz prošle sezone je samu utakmicu okončao uvodnim tripl-dablom sa 29 poena (12/22 FG), 13 skokova i 11 asistencija.

A sam meč je gost započeo nešto bolje, pošto je trojkama Torina Prinsa stekao prednost od 8:4, međutim stvari su relativno brzo došle na "svoje". Jokić je svoj prvi šut za dva u sezoni pogodio, što je bila samo najava i njegovog  vrlo dobrog prvog poluvremena.

Od momenta kada je Aron Gordon doneo preokret za prednost domaćina od 11:10 tim iz Kalifornije se nije oporavio i to je bila najava vrlo raznovrsne serije. Do sredine prvih dvanaest minuta bilo je neizvesnosti, ali onda je popularni Džoker sam vezao šest poena i na semaforu je pisalo plus osam.

Imao je veliku pomoć saigrača u tim momentima, pa je prva deonica okončana dvocifrenim plusom, koji je samo potvrđen trojkom Redžija Džeksona u poslednjim momentima (34:20).

Plus je na startu narednog kvartala narastao i na u prvoj polovini susreta maksimalnih osamnaest zahvaljujući rezervistima, nakon čega je Jokić ponovo upalio svoj mod.

Već je u tim momentima imao deset poena, ali je do poluvremena svoj učinak uvećao na 19 (uz 9 skokova), što je ipak malo "pokvareno" u završnici, kada su Lejkersi minus uspeli da ukrote i spuste na jednocifren (63:54). Entoni Dejvis je bio najzaslužniji za tako nešto, pošto je do pauze ubacio 17.

 

Gosti su koliko toliko u trećem kvartalu uspeli da iskontrolišu zaostatak, koji se uglavnom kretao oko deset poena. Činilo se da bi zakucavanje Arona Gordona posle nabacivanja Džamala Mareja moglo da bude presudno, jer je ubrzo usledila velika serija.

Na malo više od dva minuta pre isteka trećih dvanaest minuta na semaforu je stajalo 87:71, ali je serijom od 9:0 rival uspeo čak i da dobije četvrtinu, iako su Dejvis i Džejms kombinovano ubacili samo dva poena u ovom periodu.

U momentima kada je Jokić odmarao na klupi niz Lejkersa je produžen najpre za još četiri poena, a posle novih poena Lebrona u trenutku je njegov tim bio na samo minus tri (92:89).

Ubrzo se srpski košarkaš vratio u igru i prvim potezom čini se prelomio pitanje pobednika. Pogodio je za tri poena, naterao protivničku klupu na tajm-aut. To je bio početak kraja za goste.

Nije pomogao minut odmora, razlika je konstantno rasla u narednih nekoliko minuta, u međuvremenu je Jokić došao i do tripl-dabl učinka. Na oko četiri minuta do kraja bilo je sve jasno i Nagetsi su pobedom započeli odbranu titule.

Najbliži pratioci i najefikasniji igrači pored već pomenutog Nikole u njegovom timu bili su Džamal Marej sa 21 poenom i 6 asistencija i Kentevijus Koldvel-Poup sa 20. aron Gordon je imao 15 uz 7 skokova i 6 podeljenih lopti za koš, dok je Majkl Porter Džunior upisao po 12 poena i uhvaćenih lopti.

Lebron Džejms je predvodio Lejkerse sa 21 poenom, 8 skokova i 5 asistencija, Entoni Dejvis je imao 17 - 8 - 4 odnos, a 18 je ubacio šuterski raspoloženi Torin Prins.

Ostavite komentar