Sport > Košarka

Toni Kukoč o ONOM SILASKU S POSTOLJA u Atini: Sad to možda NE BISMO URADILI

Jokićev IQ toliki da čita košarku bolje od ostalih

Izvor: K1info/Sportal.rs

17/09/2023 > 15:30

podeli vest:

Toni Kukoč o ONOM SILASKU S POSTOLJA u Atini: Sad to možda NE BISMO URADILI
Foto: Tanjug/AP Photo/Jessica Hill


Bivši igrač Čikago Bulsa i trostruki šampion NBA lige Toni Kukoč govorio je za Sportal u opširnom intervjuu, gde je spominjao Nikolu Jokića, kao i svoj uticaj na današnju košarku, ali je i prokomentarisao je silazak sa postolja na Evropskom prvenstvu 1995. godine.

Članovi hrvatske reprezentacije su tada, nakon što je Jugoslavija osvojila zlato u Atini, odlučili da ne ispoštuju pobednika.

Otišli su sa postolja neposredno pre nego što su se igrači naše selekcije popeli da proslave zlato, osvojeno pobedom nad Litvanijom u finalu.

- Ne verujem, to je nešto što je u tom trenutku napravljeno... Mislim, da sad mogu da se vratim na to postolje sad možda to i ne bismo napravili, ali jednostavno je bio neki revolt u tom trenutku, ne toliko iz mržnje prema Srbiji i srpskim igračima nego jednostavno zbog same Hrvatske, zbog ponosa što smo mi i ko smo - rekao je Kukoč u intervjuu za "Sportal".

Hrvati čekaju medalju od 1995.

Hrvatska od bronze na EP u Atini 1995. godine nema odličje, a najbliža je bila 2013. na Evrobasketu, kada je osvojila četvrto mesto.

Bivši igrač Čikago Bulsa spominjao je i Nikolu Jokića, kao i svoj uticaj na današnju košarku.

- Moguće je da on igra na taj način zbog mene, mada ne znam koliko je on u svoje vreme pratio, pošto je razlika u godinama između nas. To ja mislim da se jednostavno rodi u osobi, da je on nadaren, da je njegov IQ toliki da čita košarku bolje od ostalih. Kad neko može da kontroliše tempo utakmice i na jednoj i na drugoj strani, to je nešto što se jako retko nađe, pogotovo kad se radi o centru. Da je to neki plej, da je to neko krilo, koji su brzi u tranziciji i u svemu, ali kad se radi o centru koji uspeva da kontroliše ritam utakmice sa svojim kretnjama...

O srpskom košarkašu ima visoko mišljenje.

- Vi kad vidite njega da uhvati skok u odbrani i prenose loptu, prolazi kod bekova, kod krila, izgleda da je brži od svih ostalih, a nije, samo je njegova tehnika takva da je bolji od svih ostalih. Kad se to desi par puta, mislite da je sreća, međutim, kad se desi iz utakmice u utakmicu, kad ima onoliko tripl-dablova koliko ih ima, skoro u proseku, onda je do individualca, do njegovog znanja i mogućnosti - istakao je Kukoč.

Foto: Tanjug/AP

 

Potom je na pitanje da li bi mogao da bude MVP u današnjoj NBA ligi odgovorio kako je to vrlo moguće.

- Moguće, vrlo moguće. Sad da imam ovakvo iskustvo i da dolazim negde, normalno da bih ima, ne taj preveliki respekt prema tim igračima. Jer smo mi onda gledali samo te kasete, njihove najbolje poteze i mislili smo daje to nešto što se ne može dostići i onda kad provedeš vremena i na treningu, na utakmicama, vidiš da ni oni ne šutiraju 100 posto i da imaju loših dana, loših utakmica i možda bi bila druga priča - dodao je Kukoč.

Ostavite komentar