Sport > Time Out

BOG na nebu, AVRAM na pleju: ALEKSINA školska drugarica OTKRILA SVE o "ministru ODBRANE" iz Čačka

Na ekskurziji u Grčkoj Avramović je vodio celo odeljenje da pronađu giros i izigravao turističkog vodiča, iako nikad pre nije bio u Solunu

Izvor: K1info/RINA

12/09/2023 > 14:16

podeli vest:

BOG na nebu, AVRAM na pleju: ALEKSINA školska drugarica OTKRILA SVE o "ministru ODBRANE" iz Čačka
Foto: RINA/Privatna arhiva


Mladić koji je na Svetskom prvenstvu u košarci oduševio naciju, Aleksa Avramović, rođen je u Čačku. On je svoje prve košarkaške korake napravio upravo u gradu na Moravi, koji je i poznat po tome što je iznedrio vrhunska imena u ovom sportu.

Iskren, neposredan i borben - o Aleksi imaju samo reči hvale svi koji ga poznaju u njegovom rodnom mestu. Bio je učenik Gimnazije, prirodno-matematički smer i, kako kaže njegova drugarica iz odeljenja - uvek je bio poseban.

Foto: RINA/Privatna arhiva

 

- Bio je zapravo jako sličan kao i u igri, jako energičan, zainteresovan za svaku temu i sve što se dešava. U društvu je uvek zračio pozitivnom energijom, bio je onaj pokretač u celom odeljenju. Na ekskurziji u Grčkoj je vodio celo odeljenje da pronađemo giros i pri tome izigravao turističkog vodiča jako uspešno, kao da je čitav život u Solunu, a ne prvi put u životu. Kao učenik uglavnom je bio odličan ili na granici odličnog, najviše zbog toga što mu je pažnja bila podeljena između nastave i košarke kojoj je oduvek posvećivao mnogo svog vremena - rekla je za RINU Katarina Smiljanić.

Ona je dodala i da je celo srednje obrazovanje bio redovan đak i nije imao izostanke, ni povlastice, niti ih je tražio zbog bavljenja košarkom.

Foto: RINA/Privatna arhiva

 

Uglavnom je vrlo uspešno balansirao svoje obaveze između škole i sporta. Bio je jako komunikativan i vrlo snalažljiv, pa je po potrebi znao da "zagovara" profesore, kao i da se izbori za odlaganje kontrolnog iz nekog predmeta.

- Sve vreme je Aleksa verovao u sebe i nije skrivao ambiciju da postane veliki košarkaš, pa je sa onom svojom ludačkom energijom zarazio i celo odeljenje sa tim svojim verovanjem. Toliko smo verovali u njega i njegov uspeh, da smo redovno išli da ga bodrimo na utakmicama, i to sa transparentom "Bog na nebu, Avram na pleju" - kaže Katarina.

Foto: RINA/Privatna arhiva

 

Da ga slava nije ponela i da je pre svega momak koji sa obe noge čvsrto stoji na zemlji, pokazuje i činjenica da je Aleksa i dalje u kontaktu sa maltene celim odeljenjem.

- I danas se ponaša kao i prvi dan kad je izašao iz srednje škole. Redovno se čuje sa drugarima, a dok je bio u inostranstvu svaku priliku koristio je ne samo da dođe u Srbiju, nego i da se vidi sa školskim drugarima. Činjenica je da, kad god mu obaveze to dozvoljavaju, ne propušta druženja ekipe iz srednje škole, a neretko je on taj koji ta druženja i organizuje i časti celo društvo. Prošle godine na njegovoj svadbi bilo je prisutno bezmalo pola odeljenja u koje je išao - kaže njegova drugarica iz Gimnazije.

Foto: RINA/Privatna arhiva

 

Ona dodaje da će joj zauvek u pamćenju ostati i jedno školsko takmičenje, na kojem je bilo jasno da će Aleksa Avramović dostići neslućene visine.

- U četvrtom razredu srednje škole na školskom košarkaškom takmičenju ubacio je 13 trojki protivničkoj ekipi. Mi smo već tada znali ko je Aleksa, sada je saznao ceo svet - zaključila je Katarina Smiljanić.

Ostavite komentar