Sport > Košarka

JOŠ KORAK DO ZLATA: Srbija je U FINALU Mundobasketa, Kanađane smo ODUČILI OD KOŠARKE

Orlovi će se za titulu svetskog prvaka boriti sa pobednikom meča SAD - Nemačka

Izvor: K1info

08/09/2023 > 12:41

podeli vest:

JOŠ KORAK DO ZLATA: Srbija je U FINALU Mundobasketa, Kanađane smo ODUČILI OD KOŠARKE
Foto: Tanjug/AP Photo/Aaron Favila


ČUDESNO!!!

Košarkaši Srbije igraće za zlato na Mundobasketu! Orlovi su u polufinalu Svetskog prvenstva odučili od košarke Kanadu - 95:86 i zakazali susret sa boljim iz duela SAD - Nemačka!

Košarkaši Srbije su i pre meča sa Kanadom ispunili cilj - plasman na Olimpijske igre, ali se na tome nisu zaustavili. Napravili su i korak dalje, savladali su favorizovanog protivnika i već sada obezbedili medalju.

Odigrali su sjajan meč izabranici Svetislava Pešića, plesali su po terenu predvođeni sjajnim kapitenom Bogdanom Bogdanovićem, pa su na kraju i sasvim zasluženo slavili.

Foto: Starsport

 

Kanađani su jedino imali prednost u prvoj četvrtini, ostatak meča je protekao u znaku "orlova". U drugoj četvrtini su se odlepili, otišli su na plus 15, da bi tu prednost i u nastavku sačuvali. Pokušao je protivnik da se približi, ali bezuspešno, jer su za sve naši momci imali odgovor.

Definitivno poslednji nalet rival su odbili u poslednjih 10 minuta, kada su otišli na plus 17 i slavlje je moglo polako da počne. U velikom stilu su "orlovi" priveli posao kraju, rutinski su slavili i otišli u finale Mundobasketa!

 

Četvrta četvrtina: Srbija - Kanada 95:86

Nije mogao bolje da počne poslednji deo meča, Avramović je ukrao loptu Gildžes-Aleksanderu i lagano polaže za 77:63. A onda je sevnula i trojka Gudurića za novu najveću prednost - 80:63. Mini seriju "orlova" je, pak, uspeo da zaustavi Beret, ali samo nakratko, jer Davidovac odgovara sa 82:65.

Reagovao je selektor Kanade tajm-autom, želeći da spreči dalju haotičnu igru svoje ekipe. Uspeo je u tome donekle, budući da su Bruks i Beret pogodili trojke - 84:71. Međutim, bilo kakvu pomisao o povratku u igru sprečavaju "orlovi" - tako je i Milutinov u završnici napada poentirao za plus 15 (86:71).

Foto: Starsport

 

Kanada je posle poena Šaja i Bereta došla na minus 10, ali je i taj potencijalni napad odbijen - Bogdan je pogodio za 88:76. I nije tu stao sjajni Bogdanović, koji je lansirao i trojku za povratak na magičnih plus 15 (91:76)!

Rival je potom došao na minus 12 poenima Bereta, imao je protivnik još jedan napad da dodatno priđe, ali je Bogdan igrao odlično u odbrani, što je odmah nagrađeno - Davidovac, potom i Bogdanović vode Srbiju na 95:79.

Treća četvrtina: Srbija - Kanada 75:63

Loše su naši košarkaši odigrali napad početkom treće deonice, kaznio je to Bruks trokom za 52:42. Mali broj poena u nastavku meča, rival pokušava da se približi, međutim naši momci uspevaju da odbiju nalet - 54:45.

Otišli smo potom na plus 10, međutim Kanađani preko Bereta uspevaju da smanje na 55:47. Ono što jeste problem za naše košarkaše jesu samo tri poena za četiri minuta u treoj četvrtini. Ali, i to se promenilo - jer je Nikola Jović pogodio za 57:47.

Foto: Tanjug/AP

 
Druga četvrtina: Srbija - Kanada 52:39

Kanađani su drugi deo meča počeli trojkom Dorta, ali i "orlovi" imaju odgovor - Gudurić je odgovorio trojkom za 26:18. Nastavljeno je u istom stilu, budući da je već u sledećem napadu sam ostao Aleksander-Voker. Na njegove poene stigla je reakcija u vidu poena Gudurića - 28:21.

Tamo gde je stao Gudurić, koji je dobio i treću ličnu grešku, nastavio je Bogdan Bogdanović, koji trojkom diže na 31:23. Otišli su naši momci i na plus 10, i to u dva navrata, posle poena Bogdanovića, a onda i Dobrića, međutim Aleksander-Voker spušta na minus osam - 35:27.

Pokušali su Kanađani da se vrate, Olinik je sa linije penala spustio na minus šest, na šta odgovara Bogdanović - 38:30. Međutim, već u sledećem napadu je došlo do kontroverzne odluke sudija, Dobrić je pao posle kontakta, sudije nisu svirale faul u napadu, a rival je iskoristio višak da preko Aleksandera Vokera smanji.

Dobrić je na to imao spreman odgovor, pa trojkom odgovara na trojku za 41:33. Išli su "orlovi" potom i na plus 10, budući da je Milutinov dva napada realizovao zakucavanjem - 45:35.

Pogodio je Milutinov potom dva slobodna bacanja, onda smo realizovali i još tri penala, zbog tehničke greške selektora Kanade, i idemo na plus 15 - 52:37.

Na kraju su Kanađani uspeli za nijansu da spuste minus, pogodio je Beret za 52:39 za kraj poluvremena.

Foto: Starsport

 
Prva četvrtina: Srbija - Kanada 23:15

Velika borba od samog starta meča. Ne daju naši košarkaši rivalu lake poene, pa je tako Pauel morao na liniju slobodnih bacanja, gde je bio polovično precizan, nakon čega Milutinov donosi preokret. A onda je sevnula i trojka Ognjena Dobrića - 5:1, a onda i Bogdanovića! 

Foto: Tanjug/AP

 

Kanađani su uspeli da se približe novom trojkom, pa i da preokrenu, ali je odgovorio Nikola Jović za 10:9. Međutim, onda je rival ušao u mini seriju, nanizao je četiri poena i stekao plus tri, na šta je odgovorio Dobrić, koji ne prekinuo niz od nekoliko loših poteza (12:13).

Foto: Tanjug/AP

 

Problem za Kanađane je sredinom prve četvrtina bila druga lična greška Šaja Gildžes-Aleksandera, zbog koje je izašao van igre, a to su "orlovi" iskoristili. Nanizali su pet ponea i za čas došli do prednosti - 17:13. I nastavila je da raste prednost Srbije - Bogdan je bio precizan, potom je i Avramović posle "krađe" rutinski okončao kontru za najveću prednost na meču (21:13).

Naši košarkaši nisu dali prednost do kraja četvrtine, pa su prvih 10 minuta završili sa plus osam - 23:15.

SRBIJA - KANADA 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23)

Dvorana: "Mall of Asia". Sudije: Joan Roso (Francuska), Hulio Anaja (Panama), Manuel Maconi (Italija).

SRBIJA: Avramović 10, Bogdanović 23, Davidovac 4, Dobrić 16, Gudurić 12, N. Jović 8, S. Jović 2, Marinković 4, Milutinov 16, Petrušev, Ristić, Simanić.

KANADA: Aleksander, Aleksander-Voker 10, Beret 23, Bel-Hejns, Bruks 16, Dort 3, Idej 5, Edžim, Gidlžes-Aleksander 15, Olinik 9, Pauel 5, Skrab.

Ostavite komentar