Sport > Košarka

Stiglo je VREME ČUDA: "Otpisana" Srbija NA KORAK DO FINALA, prepreka je moćna Kanada - 'AJMO, BRE, ORLOVI!

Košarkaši Srbije danas od 10.40 sati u Manili igraju protiv Kanade u polufinalu Svetskog prvenstva

Izvor: K1info

08/09/2023 > 07:24

podeli vest:

Stiglo je VREME ČUDA: "Otpisana" Srbija NA KORAK DO FINALA, prepreka je moćna Kanada - 'AJMO, BRE, ORLOVI!
Foto: K1info/Shutterstock/FIBA/Freepik


Košarkaši Srbije završili su jutarnji trening pred meč sa Kanadom u polufinalu Mundobasketa, oko 4.30 po srpskom vremenu, a oko 10.30 po lokalnom u Manili. 

Atmosfera je vrhunska, mediji su mogli da prisustvuju završnici treninga, sve je zaključio Svetislav Pešić kraćim govorom i pozdravom.

Zabavljali su se igrači Srbije u poslednjih nekoliko minuta treninga, bilo je nadmudrivanja i trikova, Vanja Marinković "peckao" je Bogdanovića zbog jedne blokade, Svetislav Pešić davao je poslednje instrukcije Aleksi Avramoviću, Ognjen Stojaković radio je sa Dušanom Ristićem. 

Sve je na kraju začinio Ognjen Dobrić zakucavanjem i uzvikom "ajmo, bre" - sada sledi odmor, sve do 10.40 po vremenu u Srbiji. Po lokalnom, igraće se u 16.45.

Srbija će treći put igrati u polufinalu Mundobasketa, posle 2010. i 2104. godine, što je najviše učešća zajedno sa SAD (takođe tri) gledajući poslednja četiri SP.

Zanimljivo da su prethodna dva polufinala "orlovi" završili sa najviše pet poena razlike, izgubili su 83:82 od Turske 2010. i pobedili Francusku sa 90:85 četiri godine kasnije.

S druge strane, Kanada je prvi put u istoriji u polufinalu Mundobasketa. I na ovom turniru pobedila je sve četiri evropske selekcije sa kojima je igrala, nakon što je prethodno izgubila čak 21 susret zaredom sa ekipama iz Evrope.

Kanada je tri utakmice na Mundobasketu dobila kada je postizala 100+ poena, a ukupno gledano je slavila na devet od deset utakmica kada je postizala najmanje 80 poena u 21. veku, uključujući i pet mečeva na ovom šampionatu. Ipak, izgubila je svih 11 duela kada je bila zaustavljena na ispod 80 poena.

Da će ovaj meč biti istinski spektakl, ne samo zbog prilike da Orlovi, govori i to da će igrati dve najbolje na SP 2023. sa napadačkim rejtingom. Kanada postiže čak 134,4 poena na 100 poseda, dok je Srbija malo lošija sa 130,2.

Srbija je po dva parametra neprikosnovena na ovom Mundobasketu. Na svaku izgubljenu loptu pravi 2,43 asistencije i beleži svega 9,8 izgubljenih lopti na 100 poseda, po čemu niko nije ispred "orlova".

Kapiten Bogdan Bogdanović postiže 20+ poena na devet uzastopnih mečeva računajući od starta Mundobasketa 2019. godine, a nijedan igrač nije imao takav niz duži od sedam mečeva.

Ako i u polufinalu postigne najmanje jednu trojku, produžiće trojkaški niz na 24 vezane utakmice u poslednjih 30 godina, čime će i definitivno preteći rekorda Kirka Penija koji je stao na 23.

Najveća pretnja u taboru Kanade je svakako Šej Gildžes-Aleksander je vezao dve utakmice sa po najmanje 30 poena i samo je Luis Skola imao više takvih utakmica na SP u 21. veku, čak pet na turniru 2010. godine. Jedina trojica igrača koji su vezivali tri ili više mečeva sa po 30+ poena pored Skole su još i Antonelo Riva i Oskar Šmit.

Srbija je briljantnom igrom u četvrtfinalu savladala Litvaniju i plasmanom među četiri najbolja tima obezbedila plasman na Olimpijske igre u Parizu, a sada ima priliku da napravi "korak više" i plasmanom u finale obezbedi medalju.

- Nemačka jeste ekipa koja je jedina bez poraza, ali je za mene Kanada kompletan paket i najbolja ekipa. Imaju evropskog trenera i tačno se vidi njegov uticaj u načinu kako igraju. Igraju mnogo drugačije u odnosu na Sjedinjene Američke Države. Igru su prilagodili FIBA pravilima bolje nego Amerikanci. Za razliku od nekih ekipa koje imaju individualni kvalitet, oni igraju odbranu. To otežava i pripremu utakmice - kazao je Pešić novinarima u Manili.

Moramo da se borimo svim silama da im oduzmemo najjače oružje, a to je kontranapad i igra "jedan na jedan", gde su individualno mnogo jaki i atletski sposobni, dodao je Pešić.

 

Ostavite komentar