Sport > Fudbal

Zaboravite na FUDBAL KAKAV STE DO SADA GLEDALI! Uvodi se NARANDŽASTI KARTON, a evo kada će ga sudija pokazivati

On će služiti prilikom izricanja privremenog isključenja

Izvor: K1info/novosti.rs

Autor: Kristina Jokić

04/12/2023 > 22:55

podeli vest:

Zaboravite na FUDBAL KAKAV STE DO SADA GLEDALI! Uvodi se NARANDŽASTI KARTON, a evo kada će ga sudija pokazivati
Foto: Tanjug/AP


U poslednje vreme svedoci smo kako se sport menja, pa tako i sama fudbalska igra napreduje. Razne "pomoći" novine su tokom fudbalskih utakmica, tako su i sudije pale u drugi plan pored sve popularnijeg vara. Međutim, moć ponovo dolazi u ruke sudija - planira da se, pored crvenog i žutog, uvede i narandžasti karton.

Na godišnjem poslovnom sastanku održanom tokom novembra u Londonu, razmatrano je kako da se popravi ponašanje učesnika fudbalskih utakmica. Rešeno je da se u seniorskoj konkurenciji isprobaju neki od noviteta koji su već testirani u mlađim kategorijama, a prvi koji će biti vidljiv širim narodnim masama je - novi, narandžasti karton.

Foto: Tanjug/AP

 
Kada će se koristiti narandžasti karton?

U fudbalu već decenijama postoje žuti i crveni karton. Prvi kao javna opomena za ozbiljnije kršenje pravila igre, a onaj drugi kao isključenje, bilo direktno pokazan zbog nedopustivog ponašanja na terenu, bilo kao posledica dva žuta kartona za istog aktera meča. 

IFAB sada želi da uvede i treći karton (boja nije navedena u predlogu, ali su se Rusi, važni za nastavak ove priče, opredelili da to bude narandžasti). On će služiti prilikom izricanja privremenog isključenja. U mlađim kategorijama, to je isprobavano u pojedinim takmičenjima kao kazna za bezobrazno ponašanje, najčešće u vidu desetominutne suspenzije, kao što privremena isključenja postoje u vaterpolu, rukometu ili hokeju, a predsednik ruske Prve lige, Nail Izmailov, najavio je da će oni to već tokom zime isprobati.

Imajući u vidu dužu zimsku pauzu koju klubovi Ruske Federacije prave zbog prilično hladnih uslova, brojni klubovi te zemlje u Turskoj sprovode pripreme za ono što sledi na proleće. I, tamo se, pored ostalih, održava i svojevrsni "Zimski kup ruske Prve lige", a na tim mečevima - debitovaće i primena narandžastih kartona.

Inače, u pojedinim zemljama zapadne Evrope, kako je to tokom vikenda javio "Atletik", probno će se novi karton primenjivati u dva vida: u seniorskim i mečevima mladih i omladinaca, privremeno isključenje zbog nesportskog ponašanja će trajati deset minuta, a u najmlađim kategorijama osam.

Ostavite komentar