GDE STATI NA PEČENJE DO GRČKE Najbolja mesta za predah i zalogaj koji se pamti
Otkrivamo gde je pečenje najsočnije na putu ka Grčkoj – Mrzenci, Stopanja... Pravi vodič za ukusan predah
podeli vest:

Put do Grčke mnogima je više od pukog putovanja – to je svojevrstan ritual, uzbuđenje zbog mora koje nas čeka, ali i prilika za dobru klopu usput. Jer kakvo bi to bilo letovanje ako ga ne započnete uz miris svežeg pečenja i zvuk praporaca s tanjira? Molim lepo! E zato:
bilo da ste tek krenuli ili vam treba okrepljujuća pauza, evo nekoliko proverenih domaćinskih mesta gde staje pola Srbije pre nego što zaroni u Egej.

Mrzenci – carstvo jagnjetine
Prva asocijacija za put ka Grčkoj je svakako selo Mrzenci, odmah nakon prelaska granice sa Severnom Makedonijom. Tu se nalazi čuvena pečenjara Javor Džoko, poznata po jagnjetini koja se topi u ustima. Meso je toliko mekano da se samo odvaja od kosti, a korica hrskava taman koliko treba. Jedina mana? Gužve su česte, pa ponekad treba sačekati.
Tu je i Javor Agapi, još jedno mesto koje postoji još od 1984. godine. Osim jagnjetine ispod sača, ovde se rado naručuju i teleći mišići, svinjski vrat, kao i odličan roštilj. Ako vas put nanese uveče, u blizini su apartmani i hotel – taman da se i prenoći.
Stopanja – prestonica srpskog pečenja
Na putu Kraljevo–Kruševac nalazi se Stopanja, mesto koje nosi titulu nezvanične prestonice pečenja još od 19. veka. Ovde su pečenjare nikle jedna za drugom, a po čuvenju se izdvaja kafana Tradicija, omiljena među starim meraklijama. Kažu da su tu sedeli i Čkalja i Čola. Danas, jednako omiljeno i među mlađima i starima.
Vranje – Restoran Čaršija
Nalazi se u samom Vranju, na putu ka Preševu, idealno za poslednju dobru klopu pre prelaska granice.
Njihova jela „pod sačem“ su čest izbor: usitnjen komad mesa lagano i dugo pečen, sočan i mirisan. Gosti često hvale i jagnjetinu i roštilj, kao i domaću atmosferu restorana. Pogodno za porodice, pauzu za ručak ili brzu klopu pre nastavka puta.
Još preporuka s puta
Prema dodatnim preporukama sa foruma i onih koji su ostavljali preporuke na internetu, vredi pomenuti i:
Restoran Čarda kod Đevđelije – za one koji vole malo rustičniji ugođaj uz Dunav i klasično makedonsko gostoprimstvo.
Pečenjara Šilja, Predejane – odlična usputna stanica ako idete preko Leskovca. Ime se prenosi s kolena na koleno među vozačima kamiona i porodicama koje putuju.
NE KREĆITE NA ODMOR AKO NISTE OVO OČISTILI! Greška koju prave svi, a skupo ih košta po povratku
Pripremanje kuće pre odmora može značajno smanjiti neprijatnosti kada se vratite.
24.07.2025
MozaikBONUS preporuka (ako idete autoputem):
Pečenjara Mali Princ – Mali Požarevac
📍 Na magistrali Beograd–Niš, savršena za rani ručak. Odlična jagnjetina i prasetina.
Niš – restoran Pečenjara Dagi Plus
📍 Lokacija: u Nišu, uz magistralu i na pravcu putovanja ka Grčkoj, lako dostupan iz centra Niša.
🍽️ Specijalitet: poznati su po vrhunskom jagnjećem, telećem i prasećem pečenju, pečenim na tradicionalan način. Posetioci kažu da je jagnjetina sočna, ukusna i ravna vrhunskim specijalitetima juga Srbije.
🎯 Zašto je dobar izbor:
Smešten je čim izađete iz grada – praktičan za pauzu posle Beograda. Nudi kompletan porodični ručak s domaćom atmosferom. Hvali se reputacijom među Nišlijama i turistima koji svraćaju na putu ka Grčkoj.
Za kraj…
Nema boljeg načina da počnete letovanje nego uz tanjir vrelog pečenja, domaću salatu i gutljaj hladne kisele vode. Zato sledeći put kad krenete ka Egeju, ne zaboravite – pauza za ručak nije gubitak vremena, već dobitak ukusa i uspomena.
BONUS VIDEO:
DANAS PAKLENI DAN, ALI STIŽE OSVEŽENJE: Izuzetno toplo u većem delu zemlje kao da smo u Sahari
U toku noći očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom
pre 1 sat
SrbijaUBIJEN ČOVEK KOJI JE HTEO DA SPREČI RAT IZMEĐU HRVATA I SRBA Josip Reihl Kir stradao jer je želeo da svi žive u miru!
Na dan kada je ubijen javno ga je prozvao i optužio Branimir Glavaš u emisiji kod novinara Draga Hedla
pre 20 sati
Sudbine
Ostavite komentar