PITA UVIJAČA SA SPANAĆEM I ŠAMPINJONIMA Ukusna i hrskava posna pita bez mlečnih proizvoda
podeli vest:
 
                    U danima posta ili kada želite laganiji obrok, pita uvijača sa spanaćem i šampinjonima je savršen izbor. Ovaj recept ne sadrži mlečne proizvode i jaja, ali je i dalje sočan i ukusan zahvaljujući pažljivo odabranim sastojcima. Priprema je jednostavna, a rezultat je hrskava pita bogatog ukusa.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 
                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Sastojci:
500 g tankih kora za pitu (posne)
                                                                            
                                        
                                                                                    
200 g šampinjona
1 veća glavica crnog luka
2 čena belog luka
100 ml mineralne vode
100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
1 kašika soja sosa (opciono, za bogatiji ukus)
So i biber po ukusu
½ kašičice mlevenog bibera
½ kašičice origana
Susam ili laneno seme za posipanje
Priprema:
Priprema nadeva
Očistite i sitno iseckajte crni i beli luk, a zatim ih propržite na malo ulja dok ne omekšaju.
                                                                            
                                        
                                                                                    
Ubacite seckani spanać i kratko propržite da omekša.
Posolite, pobiberite i dodajte origano, pa sve dobro promešajte.
Po želji, dodajte kašiku soja sosa za dodatnu aromu.
Filovanje i uvijanje pite
Pripremite kore za pitu i pomešajte ulje i mineralnu vodu u posebnoj činiji.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Svaku koru lagano premažite ovom mešavinom, zatim na donji deo rasporedite nadev i uvijte u rolat.
                                                                                                    
                                
                                                                                                        Po želji, pitu možete slagati u krug poput puža ili jednostavno ređati rolate u pleh.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Pečenje
Premažite uvijene rolate ostatkom mešavine ulja i mineralne vode, pa pospite susamom ili lanenim semenom.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok pita ne dobije lepu zlatno-smeđu boju i postane hrskava.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                    
                                                                            
Služite toplo ili hladno
Ostavite pitu da se kratko prohladi pre sečenja, a zatim uživajte u njenom bogatom ukusu.
                                                                            
                                        
                                                                                    
Ova posna pita je savršena za dane kada želite ukusan i lagan obrok bez sastojaka životinjskog porekla. Hrskava, mirisna i puna ukusa – sigurno će postati jedan od omiljenih recepata u vašoj kuhinji!
BONUS VIDEO:
 
         
     
         
         
         
             
  
  
             
             
             
         
         
         
         
         
                             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
             
            
Ostavite komentar