Slobodno vreme > Posna jela

PITA SA KROMPIROM I PRAZILUKOM Domaćinska receptura za posnu uvijaču

Uživajte u svakom zalogaju ovog jednostavnog i ukusnog recepta

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

06/12/2024 > 07:00

podeli vest:

PITA SA KROMPIROM I PRAZILUKOM Domaćinska receptura za posnu uvijaču
Foto: Shutterstock


Post je idealno vreme za isprobavanje tradicionalnih, a jednostavnih recepata koji su ukusni i hranljivi. Posna pita sa krompirom i prazilukom jedan je od omiljenih izbora, jer je lagana, lako se sprema i odlična za porodične ručkove. U nastavku donosimo recept korak po korak za savršenu posnu pitu koja će oduševiti sve za stolom.

Foto: Freepik.com

 

Sastojci:

Za jednu pitu biće vam potrebno:

500 g tankih kora za pitu
4 srednja krompira
2-3 stabljike praziluka
100 ml ulja (suncokretovo ili maslinovo)
So i biber po ukusu
1 kašičica aleve paprike (opciono)
Malo mineralne vode za premazivanje

Priprema:

1. Priprema fila:

Krompir oljuštite i izrendajte na krupno rende. Dobro ga iscedite rukama kako biste uklonili višak vode.
Praziluk očistite i sitno naseckajte. U šerpi zagrejte ulje i kratko propržite praziluk dok ne omekša. Dodajte izrendani krompir, posolite, pobiberite i po želji dodajte alevu papriku. Fil propržite nekoliko minuta da se sastojci povežu i ostavite da se prohladi.

Uživajte!

Posna pita sa krompirom i prazilukom je pravo zadovoljstvo koje će zadovoljiti sve ukuse. Bilo da je poslužite kao glavno jelo ili prilog, ova pita je idealna za dane posta, ali i za sve ljubitelje domaćih specijaliteta. Uživajte u svakom zalogaju ovog jednostavnog i ukusnog recepta!

2. Sastavljanje pite:

Pripremite kore za pitu i fil.
Na radnu površinu stavite jednu koru, premažite je tankim slojem ulja i prekrijte drugom korom. Na donji deo kore stavite nekoliko kašika fila, pa pažljivo uvijte u rolat. Ponovite postupak dok ne potrošite sav fil i kore.

3. Ređanje u pleh:

Pleh premažite uljem i ređajte rolate u obliku puža ili ih poređajte jedan do drugog, u zavisnosti od željenog izgleda pite. Premažite ih uljem i prelijte s malo mineralne vode kako bi pita bila hrskava, ali i sočna.

4. Pečenje:

Rernu zagrejte na 200°C. Pecite pitu 30-40 minuta, ili dok ne dobije zlatno-smeđu boju.

Saveti za savršenu pitu:

Kore: Koristite sveže tanke kore kako bi pita bila mekana i ukusna.
Začini: Prilagodite začine svom ukusu. Ljubitelji ljutog mogu dodati malo čili paprike u fil.
Dodatni slojevi: Ako želite bogatiji ukus, između slojeva možete posuti malo susama ili lana.

BONUS VIDEO:

 

 

Ostavite komentar