Slobodno vreme > Posna jela

NAPRAVITE SAVRŠENE RIBLJE PLJESKAVICE Ukusno, zdravo i jednostavno!

Ove pljeskavice su savršene za post, ručak ili laganu večeru

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

05/12/2024 > 07:15

podeli vest:

NAPRAVITE SAVRŠENE RIBLJE PLJESKAVICE Ukusno, zdravo i jednostavno!
Foto: Freepik.com


Riblje pljeskavice su odličan način da uvrstite ribu u ishranu, posebno ako tražite zdrav obrok koji je lak za pripremu. Ove pljeskavice su savršene za post, ručak ili laganu večeru, a možete ih prilagoditi svom ukusu i poslužiti uz prilog po želji.

Sastojci:

500 g fileta bele ribe (oslić, bakalar, pangasius ili druga riba po izboru)
1 glavica crnog luka (sitno iseckana)
2 čena belog luka
1 jaje (ili kašika lana s vodom za posnu verziju)
100 g prezli ili starog hleba
2 kašike seckanog peršuna
So i biber po ukusu
Sok od pola limuna
Maslinovo ulje za prženje

Priprema:

1. Priprema ribe:
Ako koristite smrznutu ribu, prvo je odmrznite, a zatim je dobro ocedite od viška vode. Filete sitno naseckajte ili usitnite u blenderu dok ne dobijete glatku smesu.

2. Dodavanje začina:
U posudu sa usitnjenom ribom dodajte sitno seckani crni luk, izgnječen beli luk, peršun, so, biber i sok od limuna. Sve dobro promešajte.

3. Formiranje smese:
Dodajte prezle ili usitnjeni stari hleb i jedno jaje kako bi smesa postala kompaktna. Ako je smesa previše mekana, dodajte još prezli. Za posnu verziju, pomešajte mleveni lan sa malo vode da zameni jaje.

4. Oblikovanje pljeskavica:
Od pripremljene smese oblikujte pljeskavice željene veličine. Po želji, možete ih ostaviti u frižideru 20 minuta kako bi se stegle pre prženja.

5. Prženje ili pečenje:
Zagrejte maslinovo ulje na srednjoj temperaturi i pržite pljeskavice dok ne postanu zlatno-smeđe sa obe strane (oko 3-4 minuta po strani). Ako želite zdraviju varijantu, pecite ih u rerni na 200°C oko 20 minuta, okrećući ih na pola pečenja.

Kako ih poslužiti?

Riblje pljeskavice možete poslužiti uz:

Kremasti tartar sos ili posni jogurt s belim lukom
Svežu salatu od rukole, paradajza i krastavca
Krompir pire, bareni krompir ili integralni pirinač

Saveti za savršene pljeskavice:

Dodajte rendanu šargarepu ili tikvicu u smesu za dodatnu sočnost.
Eksperimentišite s začinima poput timijana, origana ili korijandera za drugačiji ukus.
Pljeskavice možete zamrznuti – idealne su za brzi obrok kada nemate vremena za kuvanje.

Pripremite ove ukusne riblje pljeskavice i uživajte u zdravom i hranljivom obroku!

BONUS VIDEO:

 

Ostavite komentar