EVO KADA NE TREBA KORISTITI OMEKŠIVAČ Može da uništi odeću i smanji njenu trajnost
Omekšivač jeste dobar saveznik u pranju, ali ga treba koristiti pametno.
29.08.2025
MozaikSterilizacija tegli i flaša je ključna za očuvanje zimnice i sprečavanje kvarenja. Svaka staklena ambalaža, nova ili ne, mora proći ovaj proces da bi se zaštitila hrana.
podeli vest:
Postoji nekoliko načina na koje možete sterilisati tegle i staklene flaše za zimnicu - kuvanjem, zagrevanjem u rerni, pranjem u mašini za sudove ili u mikrotalasnoj pećnici.
Sterilizacija u rerni je najtradicionalniji i najefikasniji način. Tegle i flaše temeljno operite toplom vodom i tečnošću za pranje i isperite. Ne treba potom da ih sušite kuhinjskom krpom ili peškirom, već stavite list papira za pečenje na pleh u vašoj rerni (ne na dno rerne!) i poslažite ih pazeći da se ne dodiruju. Zagrejte rernu na 140°C i sušite tegle i flaše oko 15-20 minuta.
Možete da ih prokuvate na ringli, a možda će vam biti potrebno više prigodnih šerpi i ponavljanje postupka da biste pravilno obavili sterilizaciju, posebno ako ih je veći broj.
Operite tegle i flaše vrelom vodom sa sapunom i isperite. Nemojte da ih sušite, već ih stavite u šerpu koju ćete da napunite vodom odmah ispod ivica. Mlaka voda je najbolja. Pustite je da provri, poklopite i kuvajte najmanje 10 minuta, a potom isključite ringlu i ostavite flaše i tegle da tu stoje dok ne budu spremne za upotrebu. Naravno, najbolje je da ih koristite što je pre moguće nakon sterilizacije.
Ako imate mašinu za pranje sudova ovo je odlična opcija, ali imajte na umu da ćete potrošiti više vode nego pomoću drugih metoda sterilizacije, pa je koristite samo ako sterilišete tegle i flaše na veliko.
Napunite mašinu za pranje sudova čistim teglama (ako koristite stare tegle, prvo ćete morati da ih isperete), podesite mašinu na najvišu temperaturu i sačekajte da odradi svoje. Kad se ciklus završi, ostavite ih u mašini da se malo ohlade i vadite ih po potrebi.
Operite dobro tegle i flaše i ne sušite ih, već stavite u mikrotalasnu pećnicu, podesite je na najvišu temperaturu i ostavite da stoje unutra 60 sekundi. Na ovaj način nemojte sterilisati poklopce, posebno ne metalne jer lako mogu da se zapale!
Poklopci su izloženi štetnim bakterijama, pa o njima posebno treba da povedete računa.
Poklopce možete da stavite u ključalu vodu da se sterilišu tako što ćete ih ostaviti da kuvaju na ringli 10 minuta (ako na sebi imaju gumeni dodatak - skinite ga i posebno operite u uzavreloj vodi), ili da posudu sa poklopcima napunite prokuvanom vodom.
Omekšivač jeste dobar saveznik u pranju, ali ga treba koristiti pametno.
29.08.2025
MozaikDobro proverite svoje tegle i flaše pre sterilizacije, ako imaju pukotine ili neka druga oštećenja bez razmišljanja ih odbacite. Isto učinite i sa poklopcima.
Uvek sterilišite više tegli ili flaša nego što mislite da će vam biti potrebno. Može da se dogodi da neka od njih napukne, ili da jednostavno imate više pripremljenih namirnica nego što vam se činilo da će ih biti.
Najbolje je da proces sterilizacije započnete oko 20 minuta pre nego što će vam tegle i flaše biti potrebne: koristite ih odmah nakon što su sterilisani, samo tako ćete biti sigurni da na njih neće navaliti štetne bakterije.
I ovo je veoma važno: tegle, flaše i hrana koju u njih stavljate moraju da budu iste temperature kako biste izbegli bilo kakve lomove. Topla hrana ide u vruće tegle, a hladna u hladne tegle, piše Nportal.
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar