ZBOG OVIH GREŠAKA VAM VEŠ ČESTO SMRDI IAKO JE OPRAN Evo kako da vam odeća uvek miriše sveže, čak i posle nekoliko dana!
Održavanje svežine odeće može biti lako uz nekoliko praktičnih saveta.
pre 6 sati
MozaikDok papirne ubruse bacimo posle jedne upotrebe, krpe koristimo iznova i iznova.
podeli vest:
Kuhinjske krpe su nezaobilazan dodatak svakom domaćinstvu – brišemo njima tanjire, ruke dok kuvamo, prosutu vodu, zamazani sto i radnu površinu. Ipak, baš zato što ih koristimo za sve i svašta, važno je znati kada je vreme da ih zamenimo – jer u suprotnom rizikujemo zdravlje cele porodice.
Dok papirne ubruse bacimo posle jedne upotrebe, krpe koristimo iznova – što jeste ekološki, ali i potencijalno opasno, posebno ako ih ne peremo dovoljno često. U njima se brzo zadržavaju bakterije, prljavština i ostaci hrane, koje lako možemo preneti po celoj kuhinji – i na tanjire i na ruke.
Zdravstveni stručnjaci savetuju da bi kuhinjske krpe trebalo menjati svakog dana, posebno ako su korišćene za brisanje ruku, prosutih tečnosti, radne površine na kojoj se priprema meso ili riba. U tim slučajevima, krpa treba odmah u mašinu.
Održavanje svežine odeće može biti lako uz nekoliko praktičnih saveta.
pre 6 sati
MozaikBez bušenja, prašine i majstora možete da renovirate vaše kupatilo.
pre 7 sati
MozaikS druge strane, ako ste krpom prebrisali samo čistu radnu površinu ili obrisali suvu prašinu sa stola, može sačekati još jedno korišćenje. Ipak – to bi trebalo da bude izuzetak, a ne pravilo.
Da biste se rešili svih bakterija, krpe perite na što višoj temperaturi, idealno na 90 stepeni. Niži stepeni i brzo ispiranje neće ubiti sve što se zadržalo u vlaknima. Ako imate mogućnost, povremeno ih osušite i na suncu – UV zraci dodatno dezinfikuju tkaninu.
Kuhinjska krpa nije samo komad platna – to je svakodnevni alat koji je u direktnom kontaktu s hranom, rukama i svim površinama. Zato vodite računa – menjajte je češće, perite na visokoj temperaturi i ne koristite jednu krpu za sve. Zdravlje vaše porodice zavisi i od ovakvih „sitnica“.
BONUS VIDEO:
Saznajte kako da sprečite prelivanje pri kuvanju jednostavnim trikom sa maslacem.
pre 23 sata
MozaikSaznajte da li robot-usisivač može zameniti klasični ili je štapni ipak najbolja opcija... Šta je vaša odluka?
05.08.2025
Mozaik
Ostavite komentar