ŠTA RADI DOBAR PČELAR U JULU Poslovi koji spašavaju košnice od propasti
Šta sve mora da se uradi u pčelinjaku tokom jula – od kontrole hrane i zaštite od grabeži, do priprema za jesen.
24.07.2025
MozaikEvo kako najbrže ohladiti lubenicu ovog leta uz proste i proverene trikove iz narodne kuhinje – bez frižidera i čekanja!
podeli vest:
Leto je u punom jeku, a lubenica je bez premca kraljica svih voćki u sezoni. Bilo da je jedete na plaži, u hladu na selu ili kao osveženje posle ručka – svi znamo da ništa ne prija kao hladna, sočna lubenica koja puca pod nožem. Ali, šta kad je tek donesemo sa pijace i ona je još uvek mlaka?
E, tu nastupaju domaćinski trikovi iz narodne kuhinje koji će vam pomoći da je rashladite za tili čas, bez zamrzivača i čekanja satima.
Narodski trik koji zaista radi
Ako nemate mesta u frižideru ili jednostavno nemate strpljenja, postoji jedan provereno efikasan metod: velika posuda, voda i so.
👉 Uzmite veću kofu, lavor ili lonac i sipajte hladnu vodu i dosta leda. Potom dodajte kašiku-dve soli i ubacite lubenicu. So ubrzava prenos toplote i pomaže da lubenica upije hladnoću iz leda mnogo brže nego u običnoj vodi. Za samo 15-20 minuta, lubenica će biti dovoljno rashlađena za sečenje i posluženje.
So "vuče" hladnoću
U narodu se oduvek znalo da so „vuče hladnoću“, odnosno da ubrzava hlađenje jer snižava tačku mržnjenja vode. Taj trik koriste i ribari da bi brzo rashladili ulov, a domaćice da bi rashladile piće kad gosti bane nenajavljeno. Isto pravilo važi i za lubenicu – što više leda i malo soli, to će se brže ohladiti.
Šta sve mora da se uradi u pčelinjaku tokom jula – od kontrole hrane i zaštite od grabeži, do priprema za jesen.
24.07.2025
MozaikNaučite kako da napravite osvežavajuće letnje koktele kod kuće, bez barmena. Praktični saveti, domaći sastojci i ideje za svaku priliku.
24.07.2025
MozaikJoš saveta iz "narodne pameti"
Ako imate vremena, stavite lubenicu u frižider 2-3 sata pre sečenja.
Ne stavljajte je u zamrzivač – može da popuca i izgubi sočnost.
Sečena lubenica treba da stoji u frižideru pokrivena plastičnom folijom – tako neće upiti mirise iz frižidera i ostaće sveža.
Kad sledeći put dođete s pijace sa ogromnom, slatkom lubenicom i svi nestrpljivo čekaju da je zasečete – ne očajavajte ako nije hladna. Malo vode, so i led i za tren oka imate letnju poslasticu spremnu za uživanje. Jer, kao što narod kaže – hladna lubenica je pola zdravlja, a cela uživancija!
BONUS VIDEO:
Pripremanje kuće pre odmora može značajno smanjiti neprijatnosti kada se vratite.
24.07.2025
MozaikU toku noći očekuje se jače naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom
pre 1 sat
SrbijaNa dan kada je ubijen javno ga je prozvao i optužio Branimir Glavaš u emisiji kod novinara Draga Hedla
pre 20 sati
Sudbine
Ostavite komentar