Slobodno vreme > Mozaik

KAKO DA BRZO OHLADIM LUBENICU? Narodni trikovi koji "pale" svaki put

Evo kako najbrže ohladiti lubenicu ovog leta uz proste i proverene trikove iz narodne kuhinje – bez frižidera i čekanja!

Izvor: K1info

Autor: Milica Maksimović

25/07/2025 > 10:56

podeli vest:

KAKO DA BRZO OHLADIM LUBENICU? Narodni trikovi koji "pale" svaki put
Foto: Shutterstock


Leto je u punom jeku, a lubenica je bez premca kraljica svih voćki u sezoni. Bilo da je jedete na plaži, u hladu na selu ili kao osveženje posle ručka – svi znamo da ništa ne prija kao hladna, sočna lubenica koja puca pod nožem. Ali, šta kad je tek donesemo sa pijace i ona je još uvek mlaka?

E, tu nastupaju domaćinski trikovi iz narodne kuhinje koji će vam pomoći da je rashladite za tili čas, bez zamrzivača i čekanja satima.

Shutterstock

Narodski trik koji zaista radi

Ako nemate mesta u frižideru ili jednostavno nemate strpljenja, postoji jedan provereno efikasan metod: velika posuda, voda i so.

👉 Uzmite veću kofu, lavor ili lonac i sipajte hladnu vodu i dosta leda. Potom dodajte kašiku-dve soli i ubacite lubenicu. So ubrzava prenos toplote i pomaže da lubenica upije hladnoću iz leda mnogo brže nego u običnoj vodi. Za samo 15-20 minuta, lubenica će biti dovoljno rashlađena za sečenje i posluženje.

Freepik.com

So "vuče" hladnoću

U narodu se oduvek znalo da so „vuče hladnoću“, odnosno da ubrzava hlađenje jer snižava tačku mržnjenja vode. Taj trik koriste i ribari da bi brzo rashladili ulov, a domaćice da bi rashladile piće kad gosti bane nenajavljeno. Isto pravilo važi i za lubenicu – što više leda i malo soli, to će se brže ohladiti.

Još saveta iz "narodne pameti"

Ako imate vremena, stavite lubenicu u frižider 2-3 sata pre sečenja.

Ne stavljajte je u zamrzivač – može da popuca i izgubi sočnost.

Sečena lubenica treba da stoji u frižideru pokrivena plastičnom folijom – tako neće upiti mirise iz frižidera i ostaće sveža.

Shutterstock

Kad sledeći put dođete s pijace sa ogromnom, slatkom lubenicom i svi nestrpljivo čekaju da je zasečete – ne očajavajte ako nije hladna. Malo vode, so i led i za tren oka imate letnju poslasticu spremnu za uživanje. Jer, kao što narod kaže – hladna lubenica je pola zdravlja, a cela uživancija!

BONUS VIDEO:

Ostavite komentar