SADNJA BATATA U MAJU Kako do sočnih plodova u vašem plasteniku
podeli vest:

Batat ili slatki krompir već neko vreme osvaja naše bašte i trpeze – i to s razlogom. Ova izuzetno hranljiva i ukusna biljka ne samo da je bogata vitaminima, već sve češće pronalazi put do domaćih plastenika zahvaljujući svojoj sve većoj popularnosti na tržištu. Ako razmišljate da se upustite u ovu proizvodnju, maj je idealno vreme za početak!
Maj – pravi trenutak za sadnju
U kontinentalnim krajevima Srbije sadnja batata u plasteniku obavlja se sredinom maja, kada su temperature dovoljno visoke, a opasnost od mraza prošla. Za sadnju vam je potreban rasad koji možete sami uzgajati – jednostavno,
stavite batat u pesak, piljevinu ili vodu i sačekajte da pusti izdanke. Kada dostignu dužinu od 20 do 30 cm, spremni su za sadnju.
Za batat se pripremaju visoke gredice visine 30–40 cm jer za razliku od običnog krompira, on formira krtole bliže površini zemljišta. Dobro drenirano tlo, bogato humusom, ključno je za uspešan uzgoj.
Kako se pravilno sadi?
Biljke sadite na razmak od 30–40 cm, dok između redova ostavite 70–80 cm. Ovaj razmak omogućava dobar protok vazduha i sprečava da se listovi previše preklapaju.
Nega tokom rasta – ključ uspeha
Batat voli toplotu, pa mu odgovaraju temperature između 24 i 30 stepeni. Ne zaboravite redovno zalivanje, ali izbegavajte preterano vlaženje kako ne bi došlo do truleži. Tokom vegetacije, neophodno je redovno šišanje vreža – one inače troše previše energije, a cilj je da se ta energija usmeri u stvaranje plodova, a ne bujne lisne mase.
Neprijatelji u plasteniku – voluharice i miševi
Kao i svaka kultura, ni batat nije pošteđen napada štetočina. Voluharice i miševi su najveći problem jer prave rupe u plodovima i uništavaju koren. Preporučuje se postavljanje zamki, redovno praćenje useva i eventualno zatvaranje plastenika zaštitnim mrežama.
Berba i čuvanje
Kada dođe vreme za berbu – obično krajem avgusta ili početkom septembra – batat se vadi pažljivo, kako ne bi došlo do oštećenja korena. Nakon vađenja, ostavite ga nekoliko dana da se prosuši na toplom i provetrenom mestu. Tek tada ga možete skladištiti, idealno na suvom i tamnom mestu pri temperaturi od 13 do 15 stepeni.
Zašto uzgajati batat?
Osim što se odlično uklapa u savremenu ishranu, batat je biljka koja, uz malo truda, daje odličan prinos i sve traženije je povrće. Uz pravilnu sadnju, šišanje i negu, vaš plastenik može da postane pravo carstvo batata – zdravog, ukusnog i profitabilnog.
Ako već imate plastenik i razmišljate šta novo zasaditi ove godine, možda je pravo vreme da batatu date šansu. Jer kada jednom probate domaći batat – više nikad nećete poželeti kupovni!
BONUS VIDEO:
Ostavite komentar