Ovo je BUNGUR staro SRPSKO JELO koje su naše bake često spremale
Ako su ga spremali naši stari, što ne bismo i mi, a i valja obogatiti zimski jelovnik kojom kalorijom više
02.11.2022
GurmanlookTo što su stranci, ne znači da su znalci, jer kad neko ne zna šta valja - ne zna
podeli vest:
Srbija je u svetu poznata kao gastro-destinacija, pa se naveliko priča o našim sarmama, ajvaru, pirotskom kačkavalju, magarećem siru iz Zasavice.
Međutim, čuveni svetski gastro magazin Taste Atlas je nedavno napravio listu jela iz Srbije koja su najgore ocenjena. I mada se sa tim lošim ocenama mnogi odavde se nikako ne bi složili, očigledno je da se svetu ne sviđa sve što se skrčka u Srbiji.
Ako su ga spremali naši stari, što ne bismo i mi, a i valja obogatiti zimski jelovnik kojom kalorijom više
02.11.2022
GurmanlookPraktična i izuzetno hranljiva i zdrava namirnica
01.11.2022
GurmanlookEvo liste najgore ocenjenih:
Podvarak je srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, crnog i belog luka i mesa poput pečene svinjetine ili slanine. Tradicionalno se priprema i jede tokom hladnijih meseci. Ako se podvarak priprema bez mesa, obično se služi kao prilog. Kažu da jelo ima još bolji ukus ako se podgreje sledećeg dana, a neki veruju da je odličan lek za mamurluk zbog velike količine kupusa i belog luka, piše Taste Atlas.
Čvarci su tradicionalni specijalitet koji je popularan u jugoistočnoj Evropi i na Balkanu. Prave se termičkim izdvajanjem masti iz svinjetine, a salo se obično seče na kockice i prži u sopstvenoj masnoći i potom cedi. Tokom procesa čvarci se stalno mešaju velikim kašikama ili kutlačama. So se obično dodaje u smesu, dok neki vole da dodaju i beli ili crni luk. Čvarci se obično prave u kasnu jesen ili zimu, često tokom svinjokolja, a obično se grickaju kao užina, posluženi uz hleb i sveži luk i uz pivo ili rakiju.
Čak i južno voće može biti savršen dodatak vašim zimskim ukusima
01.11.2022
GurmanlookStigla je sezona mnogima omiljenog jesenjeg povrća
31.10.2022
GurmanlookProja je tradicionalni srpski kukuruzni hleb koji se pravi od mešavine kukuruznog brašna, soli i vode. Čim se u ovo jelo doda mleko, umućena jaja, puter ili ulje, to više nije kukuruzni hleb, već slana pita koja se zove projara. Nakon što se ispeče, proja se obično seče na kocke i služi topla. Trebalo bi da bude hrskava sa svih strana, a pošto je malo suva, preporuka je da se jede sa sirom, jogurtom, pavlakom, pasuljem, kiselim kupusom, sarmom ili čvarcima.
Svadbarski kupus je tradicionalno srpsko jelo koje se sastoji od kiselog kupusa, luka, paprike, lovorovog lista, bibera i mesa kao što su svinjetina, teletina, jagnjetina i slanina. Kombinacija ovih sastojaka se lagano krčka u zemljanoj posudi na vatri. Kažu da, što se duže kuva, to će imati bolji ukus, posebno ako se ponovo zagreje sledećeg dana. Jelo se obično služi na svadbama i sličnim velikim gozbama.
Recept za uštipke bez kvasca, idealan doručak ili večera za sve koji žure
29.10.2022
GurmanlookDonosimo vam recepte za dva domaća začina idealna za zimsku hranu
24.10.2022
GurmanlookSrpska salata je u suštini varijacija čuvene šopske salate. Šopska salata se pravi od paradajza, krastavca, sirove ili pečene paprike, luka i slanog sira. Srpska salata je skoro potpuno ista, ali u njoj nema sira. Povrće se pomeša, zatim začini solju i biberom i pre pokapa uljem i sirćetom. Ova salata je posebno popularna leti zbog svojih osvežavajućih ukusa.
Riblji paprikaš je tradicionalna čorba koja se kuva u velikom kotlu na otvorenoj vatri. Ova začinjena riblja čorba obično se pravi od raznih slatkovodnih riba kao što su som, štuka, šaran. Jelo ima snažnu aromu zbog velike količine mlevene crvene paprike, koja može biti blaga do veoma ljuta. Riblji paprikaš se često služi sa domaćim rezancima, a toliko je popularan u regionu da se tokom cele godine organizuju brojna takmičenja u kuvanju ribljeg paprikaša.
Popara, balkanska verzija kaše od hleba, drevno je jelo koje je veoma cenjeno kao brzo i lako rešenje da se ostatak hleba potroši i da se pritom nahrani cela porodica. Pošto se jede u mnogim zemljama širom regiona, postoji mnogo različitih načina pripreme. Dva ključna sastojka su hleb, isečen na kockice ili na manje komade, i tečnost, obično mleko, voda ili čaj, koja se koristi za mešanje hleba u meku smesu. Tečnost se obično meša sa puterom, biljnim uljem ili svinjskom mašću da bi jelo bilo jače.
Slatko je srpski specijalitet koji se sastoji od komadića voća u gustom, zašećerenom sirupu. Može se pripremati od raznih vrsta voća kao što su dunje, kora lubenice, trešnje, maline, jagode, kupine, smokve, grožđe, šljive, dok se sirup na bazi šećera može začiniti vanilom, limunom ili karanfilićem. Slatko je znak gostoprimstva i tradicionalno se nudi kao topla dobrodošlica gostima. Uvek se služi u malim staklenim činijama i gosti po običaju treba da uživaju samo u kašičici, dve jer je dosta jako.
Jednostavni i hranljivi, rezanci s makom se prave od široke, tanke pšenične testenine koja je prelivena obilnim količinama rastopljenog putera, a zatim posuta makom i šećerom. Nekada se smatralo bogatim i ukusnim obrokom, a danas predstavlja jeftino, ali omiljeno jelo.
Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od „lošijih“ delova svinjskog mesa kao što su glava ili nožice. Meso se često kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da otpada od kosti. Zajedno sa supom u kojoj se kuvalo, meso se stavlja u činije, obično tanjire, koji se zatim ostave da se ohlade i stegnu. Ovaj žele od mesa se služi narezan na kocke kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije.
I kad se sagleda ova lista, na kraju se nameće jedan zaključak - jasno je da se ukusi razlikuju, ali Srbija bez sumnje ima toliko specijaliteta da će svako naći ono što mu godi.
Ovo je pravi recept za sve one koji uživaju u neobičnim jelima
19.10.2022
GurmanlookDajemo vam još jedan recept za ukusnu tortu koja se lako sprema, a ne peče
13.10.2022
GurmanlookIdealan za letnje dane. Sprema se za samo 20 minuta, i to bez pečenja
25.07.2022
GurmanlookKremast i ukusan starinski kolač koji je Jugoslavija obožavala
04.09.2022
GurmanlookZa oko 1.500 ljudi naređeno je da napuste područje Mos Lending i Elkorn Slu
pre 10 minuta
SvetBogojavljenje se proslavlja u nedelju, 19. januara, uoči praznika posvećenog Svetom Jovanu Krstitelju
pre 22 minuta
BeogradU pitanju su glmuci koji ga otvoreno podržavaju i koji će mu pomoći da Holivud vrati u vrh
pre 23 minuta
SvetPovređena sugrađanka istakla je da ima bolove u lumbalnom delu kičme
pre 33 minuta
PolitikaRumunija, koja je članica NATO-a, podigla je dva borbena aviona kako bi nadgledali napad iz vazduha
pre 55 minuta
SvetPotraga je počela nakon što je majka devojčice policiji sama dojavila da je sa njom u rukama ušla u nabujalu reku
pre 1 sat
RegionPolarni vrtlog nikad nije bio jači, u atmosferi je haos, a od ovaj datum je ključan
pre 1 sat
SrbijaUzrok požara još uvek nije poznat, a istražitelji trenutno ispituju spaljeni teren u potrazi za mestom odakle je požar počeo da se širi
pre 1 sat
SvetImali smo čast da, na godišnjicu smrti, prvi put za medije o nepoznatim detaljima života slavnog košarkaša govori njegov najbolji prijatelj
pre 2 sata
SudbineOliver Ivanović je ubijen 16. januara 2018. godine ispred prostorija svoje stranke u severnom delu Kosovske Mitrovice, sa šest hitaca u leđa
16.01.2025
SudbineVelika želja za promenama inspirisala je bračni par Marković da pokrene neobičan biznis
15.01.2025
ReportažaDr Orhan Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, napisao je autorski tekst na temu sankcija NIS i odnosa Rusije i Srbije.
15.01.2025
KolumnaŽeljko Ražnatović ubijen je 15. januara 2000. godine, a ovaj događaj bio je jedan od najispraćenijih u novijoj istoriji Srbije
15.01.2025
SudbineNa svojim leđima nosila je izazove prijateljstva, braka sa veoma bolesnim mužem, probleme Pozorišta na Terazijama...
14.01.2025
SudbineKejt se potom ponovo osvrnula na svoju borbu
14.01.2025
SudbineNa Srpsku novu godinu 14. januara 2001. kad je planina bila bez lišća, Koraća konačno uspevaju da opkole
14.01.2025
Sudbine
Ostavite komentar