ČUDESNA MOĆ ZAČINA
36 začinskih biljaka, smeštena je ova kompleksna, a prijemčiva izložba koja nas upoznaje sa biološkim poreklom i istorijatom začina
27.11.2024
GurmanlookItalijani kuvaju dvostruko više od svojih sunarodnica, prkoseći globalnom trendu.
podeli vest:
U svetu gde je kuhinja tradicionalno "žensko" mesto, Italija se izdvaja kao jedina evropska zemlja u kojoj muškarci provode više vremena kuvajući nego žene. Prema izveštaju CBS News-a, italijani kuvaju dvostruko više od svojih sunarodnica, prkoseći globalnom trendu. A mi kažemo, neka, samo neka kuvaju, valjda će taj trend doći i do nas u Srbiju.
Foto: Unsplash.com
Kuvanje kao deo kulture
Sociološkinja Emilijana De Blazio sa rimskog univerziteta LUISS objašnjava da je za Italijane kuvanje više od obične pripreme hrane; to je kulturni ritual. "Vreme provedeno u kuvanju za Italijane je slično religiji," kaže De Blazio. Ona dodaje da kuvanje okuplja porodice, a kako se žene sve više uključuju u radnu snagu, muški identitet u Italiji se prilagođava. "Muškarci verovatno žele da oforme grupe i porodice, kao i da zadrže nasleđe iz prošlosti," ističe De Blazio.
36 začinskih biljaka, smeštena je ova kompleksna, a prijemčiva izložba koja nas upoznaje sa biološkim poreklom i istorijatom začina
27.11.2024
GurmanlookAko volite pikantniji ukus, dodajte ljutu papriku ili malo čilija.
27.11.2024
GurmanlookMuškarci na časovima kuvanja
Zanimljivo je da časove kuvanja u Italiji uglavnom pohađaju muškarci. Na jednom kursu u Rimu, polaznici su izjavili za CBS da često kuvaju kod kuće i da uživaju u pripremi obroka za svoje partnerke.
Tradicionalne uloge u promeni
Iako muškarci preuzimaju kuvarske obaveze, tradicionalne rodne uloge nisu potpuno nestale. De Blazio se našalila da žene i dalje češće peru sudove.
Foto: Freepik.com
"Obično muškarci ne čiste kuhinju. Ali ovo je problem na kojem možemo da radimo. Možemo ga popraviti," dodaje ona.
Ovaj trend pokazuje kako se društvene norme mogu menjati, prilagođavajući se savremenim uslovima, dok istovremeno čuvaju kulturne vrednosti.
BONUS VIDEO:
Dodavanje jajeta u fil pomaže da se smesa bolje poveže, što rezultira kompaktnijom i sočnijom sarmom
26.11.2024
GurmanlookStručnjaci ističu da je jedna od najčešćih grešaka nedovoljno kuvanje zaprške
26.11.2024
GurmanlookAko možete skuvati čaj, možete i rakiju, samo s više zabave
23.11.2024
GurmanlookUčestvovali su proizvođači rakije iz 62 zemlje, a ocenjivanje je vršilo 158 sudija iz 38 zemalja
22.11.2024
GurmanlookU prestonici će tokom popodneva duvati košava
15.09.2025
VestiU subotu u Banatu jaka košava
12.09.2025
Vesti
Ostavite komentar