DUŠU LEČI, KOSTI GREJE: Kako se pravi domaća kuvana rakija
Ako možete skuvati čaj, možete i rakiju, samo s više zabave
23.11.2024
GurmanlookDodavanje jajeta u fil pomaže da se smesa bolje poveže, što rezultira kompaktnijom i sočnijom sarmom
podeli vest:
Sarma je nezaobilazno jelo na našim trpezama tokom zimskih meseci, a svaka domaćica ima svoju verziju ovog specijaliteta. Međutim, recept iz 1952. godine, objavljen u "Knjizi za svaku ženu", Hrvatske seljačke štamparije, otkriva jedan neočekivani sastojak koji se danas retko koristi – jaje.
Foto: Privatna arhiva
Sastojci za fil:
1/2 kg iseckane govedine
Sastojci za zapršku:
5 velikih kašika masti
3 velike kašike brašna
1 velika kašika paprike
2 do 3 litra supe od suvog mesa ili vode
Iseckani kiseli kupus (ostaci iz sarmi)
2 velike kašike soli
Ako možete skuvati čaj, možete i rakiju, samo s više zabave
23.11.2024
GurmanlookUčestvovali su proizvođači rakije iz 62 zemlje, a ocenjivanje je vršilo 158 sudija iz 38 zemalja
22.11.2024
GurmanlookPriprema:
U posudi pomešajte sve sastojke za fil: iseckano meso, slaninu, mast, pečeni luk, jaje, so, biber i pirinač. Dobro izmešajte dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Od svake glavice kiselog kupusa odvojite listove i odstranite debela rebra kako bi listovi bili tanji, ali pazite da ih ne oštetite.
Na svaki list stavite kašiku fila, savijte krajeve i urolajte sarmu.
Pripremite zapršku: zagrejte mast, dodajte brašno i pržite dok ne dobije zlatnu boju, zatim dodajte papriku i postepeno dolivajte supu ili vodu, mešajući da se ne stvore grudvice. Foto: Unsplash.com
U posudu za kuvanje stavite iseckani kiseli kupus, poređajte sarme preko njega, prelijte zaprškom, pokrijte i kuvajte na laganoj vatri 3 do 4 sata.
Ako je kupus previše kiseo, dodajte 1 do 2 kocke šećera. Umesto vode, možete koristiti surutku za bogatiji ukus.
Dodavanje jajeta u fil pomaže da se smesa bolje poveže, što rezultira kompaktnijom i sočnijom sarmom. Ovaj zaboravljeni trik iz prošlosti može uneti novinu u vašu kuhinju i obogatiti tradicionalni recept.
BONUS VIDEO:
Enriko Derflinger otkriva nam tajne kulinarskog sveta i svetskog džet seta
22.11.2024
GurmanlookNegde pred Mladinu (1. decembra), zna se – vreme je za omiljeni "sport u Srba"
22.11.2024
GurmanlookHrana koja ostane posle slave ne mora da završi u kanti
22.11.2024
GurmanlookZahvaljujući svojim enzimima, kivi razgrađuje vezivna tkiva u mesu i čini ga neverovatno mekanim
21.11.2024
GurmanlookU prestonici će tokom popodneva duvati košava
15.09.2025
Vesti
Ostavite komentar