KAKO JE SLADAK, TO JE NAJFINIJI PEKMEZ OD JABUKA! Tradicionalni recept koji miriše na detinjstvo
Jednostavan način da sačuvate jesenje ukuse i obradujete porodicu zdravim namazom
19.11.2024
GurmanlookUkusni, dekorativni i jednostavni za pripremu
podeli vest:
 
                    Aranđelovdan, jedna od najčešće slavljenih krsnih slava u Srbiji, prilika je za okupljanje porodice i prijatelja uz bogatu trpezu. Slani rolati su nezaobilazan deo svake slavske gozbe – ukusni, dekorativni i jednostavni za pripremu. Predstavljamo vam pet najboljih recepata za slane rolate koji će zasigurno oduševiti vaše goste.
1. ROLAT SA SPANAĆEM, SIROM I ŠUNKOM
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 Foto: Youtube PrintScreen/Šta za ručak?
                                                                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                         
                                                                
                                
                                                                                                    
Sastojci:
300 g svežeg spanaća
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        4 jaja
                                                                                                    
                                
                                                                                                        4 kašike brašna
                                                                                                    
                                
                                                                                                        200 g krem sira
                                                                                                    
                                
                                                                                                        150 g feta sira, 300 g šunke
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Priprema:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Blanširajte spanać i ocedite ga od viška vode. Umutite jaja, dodajte brašno i spanać, pa sve sjedinite. Smesu izlijte u pleh obložen pek papirom i pecite na 180 °C oko 15 minuta. Nakon hlađenja, premažite koru krem sirom i pospite izmrvljenu fetu i dodajte iseckanu šunku, pa je raspodelite po rolatu uzduž. Uvijte u rolat i ostavite da se stegne.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
2. PILEĆA BAJADERA
 
                                                                
                                
                                                                                                    Foto: Youtube PrintScreen/Slađini Recepti
                                                                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Za prvi sloj:
400 g belog mesa (pileći file)
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        1 kašičica soli
                                                                                                    
                                
                                                                                                        1 kašičica bibera
                                                                                                    
                                
                                                                                                        1 kašičica senfa
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Za drugi sloj:
300 g šunke ili pilećeg parizera
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        100 g krem sira
                                                                                                    
                                
                                                                                                        2 kašike majoneza
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Za treći sloj:
300 g kačkavalja
                                                                            
                                        
                                                                                    
Za dekoraciju (po želji):
Listovi peršuna
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Seckane crvene paprike ili masline
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                    
                                                                            
Jednostavan način da sačuvate jesenje ukuse i obradujete porodicu zdravim namazom
19.11.2024
GurmanlookCentralni deo slavske trpeze je slavski kolač, simbol blagostanja, zajedništva i zahvalnosti
19.11.2024
GurmanlookPriprema
1. Prvi sloj – pileće meso:
Skuvajte pileći file u slanoj vodi dok ne omekša (oko 20 minuta). Kada se ohladi, iseckajte ga ili izblendirajte u sitne komadiće.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Dodajte senf, so, biber i dobro izmešajte dok ne dobijete homogenu smesu.
                                                                                                    
                                
                                                                                                        Ravnomerno rasporedite smesu na dno poslužavnika ili kalupa.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
2. Drugi sloj – šunka i krem sir:
Šunku ili pileći parizer iseckajte ili izblendirajte u pastu.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Pomešajte je sa krem sirom i majonezom dok ne dobijete glatku smesu.
                                                                                                    
                                
                                                                                                        Nanesite ovaj sloj preko pilećeg mesa i ravnomerno ga rasporedite.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
3. Treći sloj – kačkavalj i pavlaka:
Izrendajte kačkavalj na sitno. Dodajte pavlaku i, po želji, ajvar, pa sve dobro izmešajte.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Rasporedite smesu kao završni sloj na vrh.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
4. Hlađenje i dekoracija:
Stavite bajaderu u frižider na najmanje 2 sata da se slojevi lepo stegnu.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Pre serviranja, ukrasite peršunom, seckanom paprikom ili maslinama.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
5. Sečenje:
Pileća bajadera se seče na kockice ili štanglice, slično kao klasična slatka bajadera, i poslužuje se hladna.
3. ROLAT SA AJVAROM I GAUDOM
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 Foto: printscreen/Aurura Recepti
                                                                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                         
                                                                
                                
                                                                                                    
Sastojci:
4 jaja
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        4 kašike brašna
                                                                                                    
                                
                                                                                                        2 kašike ajvara
                                                                                                    
                                
                                                                                                        200 g gauda sira
                                                                                                    
                                
                                                                                                        200 g pavlake
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Priprema:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Umutite jaja, dodajte brašno i ajvar. Smesu izlijte u pleh i pecite na 180 °C oko 12 minuta. Nakon što se kora ohladi, premažite pavlakom i pospite rendanom gaudom. Uvijte rolat i ostavite da se stegne pre serviranja.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
4. SLANI ROLAT SA ŠUNKOM I KREM SIROM
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 Foto: Freepik.com
                                                                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                         
                                                                
                                
                                                                                                    
Sastojci:
gotove kore 1 kom
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        4 kašike brašna
                                                                                                    
                                
                                                                                                        200 g šunke
                                                                                                    
                                
                                                                                                        200 g krem sira
                                                                                                    
                                
                                                                                                        1 kašika senfa
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Priprema:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Gotove kore nauljite, pa premažite ih krem sirom pomešanim sa senfom. Poređajte tanke listove šunke, uvijte u rolat i stavite da se peče na 180 stepeni 20 minuta.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
5. ROLAT SA POVRĆEM I HUMUSOM
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 Foto: Freepik.com
                                                                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                         
                                                                
                                
                                                                                                    
Sastojci:
150 g humusa, 1 kore
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        1 sveža paprika
                                                                                                    
                                
                                                                                                        1 tikvica
                                                                                                    
                                
                                                                                                        100 g sveže rukole
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Priprema:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Premažite kore uljem, humusom, iseckajte papriku, rukolu, tikvicu. Kada sve sastojke poređate, uvijte u rolat. Stavite da se peče na 20 minuta na 180 stepeni. 
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                    
                                                                            
Savršena za ručak ili večeru, a njena priprema omogućava da uživate u bogatim domaćim ukusima
16.11.2024
GurmanlookMoguće je napraviti podjednako ukusnu verziju u rerni ili ekspres loncu
17.11.2024
GurmanlookZašto su slani rolati idealni za slavu?
Slani rolati nisu samo ukusni, već i praktični – mogu se unapred pripremiti i savršeno se uklapaju uz slavske salate i predjela. Uz ove recepte, vaša slavska trpeza na Aranđelovdan biće bogata, raznovrsna i oduševiće svakog gosta.
Prijatno i srećna slava!
BONUS VIDEO:
Divna gospođa Aga Bošnjak podelila je svoj recept i sve nas vratila u neka lepša sećanja...
14.11.2024
GurmanlookPostoji jednostavan trik za pripremu savršeno vazdušastog šlaga koji će oduševiti svakoga
14.11.2024
GurmanlookPržene kuglice od testa, nalik mini krofnicama, ali s jedinstvenim ukusom
14.11.2024
GurmanlookBožićni post počinje 28. novembra i traje 40 dana - do Badnjeg dana, 6. januara
13.11.2024
Posna jela
Ostavite komentar