KAKO PRIPREMITI TELO I DUH ZA BOŽIĆNI POST: Saveti za pravilnu ishranu i duhovnu pripremu
Prirpemite organizam za hranu koju niste navikli da jedete, koja nije visoko kalorična, koja se zasniva najviše na povrću i voću
18.11.2024
VERA I TRADICIJACentralni deo slavske trpeze je slavski kolač, simbol blagostanja, zajedništva i zahvalnosti
podeli vest:
 
                    Aranđelovdan, slava posvećena Svetom arhangelu Mihailu, jedna je od najčešće proslavljanih slava u Srbiji. Centralni deo slavske trpeze je slavski kolač, simbol blagostanja, zajedništva i zahvalnosti. U nastavku vam donosimo recept za savršen slavski kolač koji će biti mek, ukusan i idealan za svečani sto.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                                                                                                                
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                 Foto: Instagram/Printscreen
                                                                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                         
                                                                
                                
                                                                                                    
Sastojci za testo:
1 kg brašna (po mogućstvu tip 400)
                                                                            
                                        
                                                                                    
Prirpemite organizam za hranu koju niste navikli da jedete, koja nije visoko kalorična, koja se zasniva najviše na povrću i voću
18.11.2024
VERA I TRADICIJALjudi imaju jedan jako "ružan običaj" ...
17.11.2024
VERA I TRADICIJAZa dekoraciju:
Malo testa za pletenice i ukrase (golubice, krst, cvetići)
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        1 žumance i malo mleka za premazivanje
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Priprema:
1. Aktiviranje kvasca:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        U mlako mleko dodajte šećer i izmrvite kvasac. Ostavite 10 minuta da se kvasac aktivira. Kada se pojave mehurići, spreman je za upotrebu.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
KAKO PRIPREMITI TELO I DUH ZA BOŽIĆNI POST: Saveti za pravilnu ishranu i duhovnu pripremu
2. Priprema testa:
                                                                            
                                        
                                                                                    
3. Kvašenje testa:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Testo oblikujte u kuglu, pokrijte čistom kuhinjskom krpom i ostavite da naraste na toplom mestu oko 1-1,5 sat, dok ne udvostruči zapreminu.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
4. Oblikovanje kolača:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Naraslo testo premesite i podelite na tri dela:
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Prvi deo stavite u sredinu pleha obloženog papirom za pečenje (kao osnovu).
                                                                            
                                        
                                                                                    
Nekada su gosti donosili samo simbolične poklone
15.11.2024
VERA I TRADICIJAOvaj post traje 40 dana, a završava na Badnji dan, 6. januara
13.11.2024
VERA I TRADICIJA5. Premazivanje i dekoracija:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Ukrašeni kolač premažite žumancem pomešanim s malo mleka. Vodite računa da ukrasi lepo prionu na testo kako se ne bi odvojili tokom pečenja.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
6. Pečenje:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Kolač pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40-50 minuta, dok ne dobije zlatno-smeđu boju. Ako počne prebrzo da tamni, prekrijte ga aluminijumskom folijom.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
KAKO SE PRAVILNO SLUŽE VINO I ŽITO NA SLAVI? Tradicionalni običaji koje treba poštovati
Saveti za savršenstvo:
Testo obavezno mesite dovoljno dugo (najmanje 10 minuta) kako bi bilo vazdušasto.
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Dekoracije od testa možete obojiti pre pečenja tako što ćete u testo dodati kurkumu ili kakao za različite nijanse.
                                                                                                    
                                
                                                                                                        Nakon pečenja, kolač pokrijte čistom krpom i ostavite da se hladi, kako bi zadržao mekoću.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Zaključak:
                                                                            
                                        
                                                                                                                                            
                                
                                                                                                        Slavski kolač nije samo ukras na slavskoj trpezi već i simbol porodičnog jedinstva i tradicije. Ovaj recept za mekan i ukusan slavski kolač sigurno će oduševiti vaše goste i biti dostojan svečane atmosfere Aranđelovdana.
                                                                                                                                                                                        
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
                                                                                                    
                                
                                                                                                        
Uživajte u pripremi i slavlju!
BONUS VIDEO:
Osim pripreme tradicionalnih jela i obreda, deo ove proslave često uključuje i razmenu čestitki i lepih želja
08.11.2024
VERA I TRADICIJAPravljenje dekoracija za kolač posebno doprinosi njegovoj simbolici i lepoti
06.11.2024
VERA I TRADICIJADomaćin, kao glava porodice i domaćinstva, pali sveću na dan slave i poželjno je da stoji tokom celog rituala
13.11.2024
VERA I TRADICIJA
Ostavite komentar