KUVANO ŽITO ILI PANAIJA: Recept kao iz mamine kuhinje
Žito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookZa kuvanje, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe
podeli vest:
Riblja čorba zauzima posebno mesto na trpezi u mnogim domaćinstvima, posebno u hladnijim danima kada topla i ukusna čorba greje dušu i telo. Da bi se dobio pravi, bogat ukus, najčešće se koristi kombinacija nekoliko vrsta ribe, sveža paprika i odgovarajuća začinska osnova.
Ovaj recept je korak-po-korak vodič koji će vam pomoći da napravite savršenu riblju čorbu, idealnu za okupljanja i praznike.
Sastojci:
Za bogatu riblju čorbu sa više vrsta ribe, biće vam potrebno:
500 g ribe (najbolje je kombinovati vrste poput šarana, soma i štuke za puni ukus)
1 veća glavica crnog luka
2-3 čena belog luka
1 crvena paprika i 1 zelena paprika
1 šargarepa
1 paradajz
2 lovorova lista
Kašičica slatke i ljute paprike
So i biber po ukusu
Malo peršuna za posipanje
1 l ribljeg bujona (ili voda ako bujon nije dostupan)
1 dl belog vina (po želji)
Priprema:
Pripremite ribu: Očistite i operite ribu, zatim je isecite na komade srednje veličine. Po želji, možete odstraniti glave, ali za dodatnu punoću i aromu, preporučuje se da i one budu deo čorbe.
Pržite povrće: U velikom loncu, na malo ulja, propržite sitno seckani crni luk dok ne omekša. Dodajte beli luk, paprike isečene na trakice i šargarepu na kolutove. Pržite dok povrće ne postane mekano i mirisno.
Dodajte paradajz i začine: U lonac dodajte paradajz isečen na kockice i nastavite da mešate. Dodajte slatku i ljutu papriku, lovorov list, so i biber, te sve zajedno kuvajte par minuta dok paradajz ne omekša i ne počne da pušta sok.
Složite ribu i prelijte bujonom: Na povrće dodajte komade ribe i lagano prelijte bujonom ili vodom. Ako koristite vino, dodajte ga u ovoj fazi za dodatnu aromu. Dovedite sve do ključanja, a zatim smanjite vatru i ostavite da se čorba lagano krčka oko 30-40 minuta.
Žito, kao simbol večnog života i nade, priprema se sa posebnom pažnjom i ljubavlju
06.11.2024
GurmanlookJednostavan recept za rolat ne zahteva puno vremena, a rezultat je predivno dekorativan i ukusan
06.11.2024
GurmanlookDodavanje peršuna i finalni ukus: Pred kraj kuvanja, dodajte svež peršun i proverite ukus. Po potrebi dosolite ili dodajte još bibera. Ovaj finalni korak dodaje svežinu i doprinosi punom ukusu čorbe.
Serviranje: Riblju čorbu poslužite vruću, uz domaći hleb ili kukuruznu projicu. Komadi ribe mogu se vaditi posebno i poslužiti sa strane, uz limun za dodatni ukus.
Tajne savršene riblje čorbe
Kombinacija različitih vrsta ribe daje dubinu ukusa, dok povrće poput paprike i paradajza doprinosi prirodnoj slasti. Lovorov list i beli luk su ključni začini koji zaokružuju ovaj specijalitet. Takođe, vino doprinosi suptilnom mirisu i blagom kiselkastom ukusu koji čorbi daje jedinstven karakter.
Pripremljena na ovaj način, riblja čorba će zadovoljiti i najzahtevnije gurmane i biti pravi hit na svakom slavlju.
BONUS VIDEO:
Idealan izbor za sve one koji žele danas nešto laganiji ali sočniji obrok
06.11.2024
GurmanlookOvo jelo je idealno kao prilog, a ponekad i kao glavno jelo, zbog bogatog ukusa i teksture
05.11.2024
GurmanlookAko želite da probate nešto novo a slatko, ovo je pravi izbor koji će vas osvežiti i zasladiti
04.11.2024
GurmanlookPriprema domaćih eklera je lakša nego što mislite
01.11.2024
GurmanlookIz bolnice su istakli da ne mogu ništa da komentariše dok se istraga ne završi
pre 9 minuta
SvetDesetine studenata teško je otrovano, a iz Studentskog centra su rekli da nije stvar u hrani
pre 9 minuta
RegionTiče se toga šta primeniti kada su zimski uslovi na putu
pre 40 minuta
SrbijaStručnjaci upozoravaju da je režim predsednika Asada sada u ozbiljnoj opasnosti
pre 45 minuta
SvetMladić je uboden u leđa
pre 1 sat
HronikaČetiri žene i makro iza rešetaka
pre 1 sat
HronikaČetrdeset vatrogasaca se bori sa stihijom
pre 1 sat
RegionOvom prilikom predsednik je napomenuo da će se postarati da pravda bude zadovoljena
pre 1 sat
SrbijaPotpuno je skrhan porodičnom tragedijom
pre 2 sata
SudbineNa jednu od devojčica urušio se plafon, a nemaju ni za potrebštine dostojne normalnog života
pre 3 sata
ReportažaZahvalnost, divljenje i želje za Bobanin ulazak u novu deceniju života i rada.
pre 4 sata
ReportažaMuškarci u Ukrajini izbegavaju sva mesta na kojima mogu da ih uhvate, čak i gradski prevoz.
pre 21 sat
ReportažaDr Orhan Dragaš je srpski stručnjak za bezbednost i međunarodne odnose, autor je analize koju prenosimo.
pre 21 sat
KolumnaSvetosavski bal krasiće bogat program u 14 različitih sala, otkriva Aleksandra za K1 TV
pre 22 sata
ReportažaOva baka kaže da je srećna žena, ima četiri kćerke i čak 18 praunučića
pre 23 sata
ReportažaOperacija je izvršena u četvrtak, a obavio ju je prof. dr Milovan Bojić
06.12.2024
Sudbine
Ostavite komentar