Slobodno vreme > Gurmanlook

PROBALI SMO TURŠIJU BEZ KONZERVANSA I MNOGO JE UKUSNIJA Recept je čak i za početnike, a ovo je korak po korak

Autor: Ana Avramović

Izvor: K1info

13/09/2025 > 11:23

podeli vest:

PROBALI SMO TURŠIJU BEZ KONZERVANSA I MNOGO JE UKUSNIJA Recept je čak i za početnike, a ovo je korak po korak
Foto: Shutterstock


Ako tražite zdrav recept za turšiju bez konzervansa, na pravom ste mestu. Ova domaća turšija se sprema bez hemikalija, bez vinobrana, bez konzervansa – samo sa sirćetom, vodom, solju i prirodnim začinima. Idealna je za sve koji žele ukusnu zimnicu, a da pri tome zadrže nutritivne vrednosti povrća.

Priprema turšije bez konzervansa ne zahteva mnogo iskustva – samo kvalitetne sastojke, čiste tegle i malo strpljenja.

Sastojci za turšiju bez konzervansa:

  • 2 kg krastavaca, paprika, karfiola, šargarepe (po izboru)
  • 1 litra vode
  • 250 ml alkoholnog sirćeta (9%)
  • 2 ravne kašike soli (bez joda)
  • 1 kašika šećera (po želji)
  • biber u zrnu, list lovora, senf u zrnu
  • beli luk u čenovima (opciono)
  • nekoliko listova rena ili vinove loze (za hrskavost)

Priprema:

  • Povrće dobro operite i po potrebi isecite.
  • U šerpi prokuvajte vodu, sirće, so i šećer, dok se so i šećer potpuno ne otope.
  • U sterilisane tegle slažite povrće i začine.
  • Prelijte vrućom marinadom.
  • Poklopite ili zatvorite tegle, ali ih prvih nekoliko dana držite na sobnoj temperaturi.
  • Nakon toga, odložite na hladno i tamno mesto.
  • Shutterstock

    Koliko treba turšiji da se ukiseli?

    Jedno od najčešćih pitanja je: koliko dana treba da prođe da bi turšija bila spremna za jelo?

    U zavisnosti od temperature i vrste povrćaturšiji bez konzervansa obično treba između 10 i 20 dana da se ukiseli i postane spremna za konzumaciju. Na toplijem mestu proces fermentacije je brži, dok na hladnijem traje duže.

    Najvažnije je da povrće ostane potopljeno u tečnosti sve vreme, kako bi se ravnomerno ukiselilo i kako bi se sprečilo kvarenje.

    Zašto je turšija bez konzervansa dobra?

    • Prirodnija – bez dodataka
    • Zdravija – zadržava više vitamina
    • Bolja za varenje – prirodne kiseline podržavaju crevnu floru
    • Ukusnija – domaći recepti imaju puniji i autentičniji ukus

     

    Turšija bez konzervansa je savršen izbor za sve koji žele zdravu i ukusnu zimnicu. Priprema je jednostavna, sastojci su dostupni, a rezultat je hrskavo, kiselo i osvežavajuće povrće koje se odlično slaže uz gotovo svaki obrok. Pratite recept, sačekajte da se lepo ukiseli – i uživajte u domaćem ukusu cele zime.

    BONUS VIDEO

    Ostavite komentar