
Spremite ZIMNICU poput najboljih domaćica: Tradicionalni recept za TURŠIJU koju će obožavati cela porodica
Turšija je pravi klasik srpske kuhinje, a svaka domaćica ima svoj poseban recept koji se prenosi s kolena na koleno
podeli vest:

Ova zimnica ne samo da je savršena uz razna jela, već idealan zimski prilog u svakoj kući. U nastavku vam donosimo recept koji će vas inspirisati da pripremite ovu ukusnu salatu.
Sastojci:
- 2 kg krastavaca Foto: Freepik.com
- 1 kg paprike (bela ili crvena)
- 1 kg karfiola
- 1 kg šargarepe
- 1 l vode
- 250 ml vinskog sirćeta
- 100 g soli
- 100 g šećera
- 2-3 čena belog luka
- 10 zrna bibera
- 5 zrna suve ljute paprike (po želji)
- 2 lovorova lista
Priprema:
Operite i očistite povrće. Krastavce možete seći na kolutove ili ostaviti cele, papriku prepolovite, a karfiol podelite na cvetiće. Šargarepu iseckajte na kolutove ili na veće komade.
U šerpu stavite vodu, sirće, so, šećer, biber, lovor i oljušteni beli luk. Pustite da provri, a zatim kuvajte još 5 minuta.
U sterilisane tegle stavljajte redom povrće, počevši od krastavaca, pa dodajte šargarepu, papriku i karfiol. Pokušajte da povrće smestite što čvršće, ali pažljivo, kako ne bi popucalo.
Prelijte vruću salamuru preko povrća tako da bude potpuno pokriveno. Čvrsto zatvorite tegle i okrenite ih naopako. Ostavite da se ohlade, a zatim ih čuvajte na tamnom i hladnom mestu.
Dodatni saveti za najbolju turšiju
- Sezonski izbor: Birajte sveže i zrelo povrće, jer će to uticati na ukus vaše turšije.
- Slobodno eksperimentišite sa dodatnim začinima kao što su peršun ili celer.
- Ako želite da turšija duže traje, dodajte više soli i sirćeta.
Tursija je neizostavni deo srpske tradicije, a njena priprema može biti prava zabava za celu porodicu. Uživajte u svakom zalogaju, jer ništa ne može zameniti domaći ukus! Pripremite svoju savršenu turšiju i obradujte svoje najmilije ukusima iz prošlosti.
BONUS VIDEO
Ovaj obrok je spremljen s dušom! Probajte PATLIDŽAN SALATU sa Svete Gore
Salata od plavog paradajza je dokaz koliko može biti ukusan sam po sebi uz dodatak vrlo malo jednostavnih sastojaka
25.09.2024
GurmanlookJEDNOSTAVNO, a preukusno! Probajte brze slane palačinke sa povrćem
Eksperimentišite sa različitim vrstama povrća ili dodajte sir za bogatiji ukus
22.09.2024
GurmanlookOvaj sočni KOLAČ SA MALINAMA I KEKSOM je čista fantazija! Potrebno vam je 10 minuta posla i samo 4 sastojka
Leti volimo brzinske recepte koji se lako spremaju, a kad probate ovaj bićete oduševljeni
09.09.2024
GurmanlookSVEŽE JUTRO U SRBIJI Pljuskovi tokom prepodneva, a evo kada stiže stabilizacija vremena
U prestonici će tokom popodneva duvati košava
pre 12 sati
VestiI DALJE PRIJATNO TOPLO U VEĆEM DELU ZEMLJE Tokom jutra oblačno i svežije
U subotu u Banatu jaka košava
12.09.2025
Vesti
Ostavite komentar