Showtime > Celebrity

Politička korektnost ili CENZURA: Džon Kliz neće da IZBACI scenu iz predstave "Žitije Brajanovo" uprkos savetima

Sporna scena prikazuje muškarca Stena koji izjavljuje da želi da bude žena po imenu "Loretta" i da rađa bebe

Izvor: K1info

29/05/2023 > 17:39

podeli vest:

Politička korektnost ili CENZURA: Džon Kliz neće da IZBACI scenu iz predstave "Žitije Brajanovo" uprkos savetima
Foto: Youtube PrintScreen/Weidmoo


Pajtonovci uvek gledaju na svetlu stranu života kada je u pitanju klasična filmska parodija "Life of Brian" (Žitije Brajanovo).

Ali zvezda Monti Pajtona Džon Kliz insistira da nikada nije rekao da će ukloniti politički nekorektnu scenu iz adaptacije "Žitija Brajanovog", iako senzibilitet filma iz 1979. neće izmamiti onoliko smeha kao nekada zbog porasta svesti o transrodnim osobama.

Kliz tvrdi da je "pogrešno predstavljeno" kako je planirao da izbaci scenu "Loreta" iz predstojeće dramske adaptacije religioznog satiričnog filma. Umesto toga, rekao je da "nema nameru" da je ukloni.

Sporna scena prikazuje muškarca Stena koji izjavljuje da želi da bude žena po imenu "Loretta" i da rađa bebe. Klizov lik govori liku koji tumači Erik Ajdl da je ta ideja smešna, dok drugi sugeriše da se svi oni zalažu za njegovo pravo na rađanje.

- Želim da budem žena… to je moje pravo kao muškarca - kaže lik.

- Želim da rađam bebe… Pravo svakog muškarca je da rađa bebe ako ih želi.

Posle Klizovog protesta da ne može da rađa bebe, lik odbrusi:

- Nemoj da me tlačiš!

Očigledno, vremena su se promenila.

Navodi se da je Kliz pitao američke glumce na čitanju da li treba da izbaci scenu "Loreta". Navodno mu je sugerisano da šala više ne odgovara današnjem vremenu.

- Ovde imate nešto što nikada nije bilo predmet žalbe za 40 godina, koliko mi je poznato, a sada odjednom ne možemo to da uradimo jer će uvrediti ljude. Šta bi čovek trebalo da uradi povodom toga?

Kliz je u tvitu napisao da su se njegovi komentari odnosili na ono što mu je savetovano, a ne da će on izbaciti scenu.

"Pre nekoliko dana razgovarao sam sa publikom izvan Londona. Saopštio sam im da prilagođavam "Žitije Brajanovo" kako bismo ga uradili kao predstavu (NE mjuzikl). Rekao sam da smo pre godinu dana čitali najnoviji tekst u Njujorku i da su me svi glumci - nekoliko njih je dobilo Tonija - ozbiljno savetovali da izbacim scenu sa Loretom. Naravno, nemam nameru to da uradim."

Ostavite komentar