Showtime > Celebrity

Rodžer Voters POD ISTRAGOM nemačke policije: Napadaju me da bi me UĆUTKALI

Na koncertu održanom 17. maja Voters je nosio kožni mantil i crvenu traku oko ruke, na kojoj su bila dva crna ukrštena čekića na belom krugu

Izvor: K1info/Tanjug

27/05/2023 > 12:35

podeli vest:

Rodžer Voters POD ISTRAGOM nemačke policije: Napadaju me da bi me UĆUTKALI
Foto: Youtube PrintScreen/New York Post


Bivši basista grupe Pink Floyd, Rodžer Voters, protiv koga je nemačka policija otvorila istragu jer je tokom nedavnog nastupa u Berlinu navodno nosio kostim koji liči na nacističku uniformu, kaže da ga napadaju jer žele da ga ocrne i ućutkaju, pošto se ne slažu sa njegovim političkim stavovima i moralnim principima.

"Elementi mog nastupa koji su dovedeni u pitanje su sasvim jasan stav koji se suprotstavlja fašizmu, nepravdi i netrpeljivosti u svim njegovim oblicima", naveo je on na svom Twitter nalogu.

Pokušaji da se ti elementi prikažu kao nešto drugo su "neiskreni i politički motivisani", istakao je Voters.

Na koncertu, održanom 17. maja u "Mercedes-Benz" Areni, Voters je nosio kožni mantil i crvenu traku oko ruke, na kojoj su bila dva crna ukrštena čekića na belom krugu.

Pored toga, on je u publiku uperio i lažni mitraljez.

U Nemačkoj je zabranjeno isticanje nacističkih simbola, zastava i uniformi, međutim njihovo isticanje je dozvoljeno iz umetničkih i edukativnih razloga.

Voters je pod istragom po posebnom zakonu zbog sumnje na "podstrekivanje", saopštila je policija.

- Smatra se da kostim koji je nosio Voters može da naruši dostojanstvo žrtava, kao i da odobri, veliča ili opravdava nasilnu i samovoljnu vladavinu nacističkog režima na način koji narušava javni mir - rekao je portparol policije.

Neki nemački gradovi, uključujući Minhen, Frankfurt i Keln, pokušali su da otkažu Votersove koncerte nakon što su ga jevrejske grupe, uključujući Centralni savet Jevreja, optužile za antisemitizam.

Voters je, inače, poznati propalestinski aktivista koga zbog toga optužuju da ima antijevrejske stavove.

Prošle godine njegovi koncerti u Poljskoj su otkazani, ali je razlog bio drugačiji, odnosno zbog njegovih izjava o ratu u Ukrajini, kada je optužio ukrajinske "ekstremističke nacionaliste" da su svoju zemlju doveli "na put rata".

U februaru ove godine, Voters se, na poziv Rusije, obratio Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

On je tada rekao da je ruski napad na Ukrajinu bio nezakonit, ali je dodao da veruje da je bio isprovociran.

Voters je najoštrije osudio moguće provokatore ne navodeći detalje, ali i pozvao na prekid vatre.

On je tada, takođe, optužio predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da nije ispunio svoja obećanja u predizbornoj kampanji da će doneti mir u regionu Donbasa.

Ostavite komentar