Priče > Sudbine

PREMINUO čuveni glumac DONALD SATERLEND: Tužne vesti potvrdio njegov sin

On nikada nije otišao u penziju i snimao je filmove sve do svoje smrti

Izvor: K1info

Autor: Anica Ninković

21/06/2024 > 08:44

podeli vest:

PREMINUO čuveni glumac DONALD SATERLEND: Tužne vesti potvrdio njegov sin
Foto: Shutterstock


Filmski i televizijski glumac Donald Saterlend, preminuo je danas u 89. godini. Glumčev sin, Kifer Saterlend, potvrdio je vest o očevoj smrti na društvenim mrežama.

- Ja lično mislim da je on bio jedan od najvažnijih glumaca u istoriji filma. Nikad nije bio zastrašen ulogom, dobrom, lošom ili ružnom. Voleo je ono što je radio i radio ono što je voleo, a više od toga niko ne može tražiti - napisao je Saterlend na mreži X.

Prema pisanju AP, Saterlend je oličenje nepredvidive kinematografije 1970-ih godina. Nedavno je glumio u filmovima "Igre gladi" i HBO seriji "Anduing" (The Undoing). Nikada nije otišao u penziju i snimao je filmove sve do svoje smrti.

- Volim da radim. Strastveno volim da radim. Osećam ogromnu slobodu (kada snimam) - vreme staje za mene. Nisam tako lud kao nekada, ali sam još uvek pomalo lud - rekao je Saterlend novinaru Čarliju Rouzu 1998. godine.

Rođen u Kanadi 1935. godine, Saterlend je studirao inženjerstvo i dramu na Univerzitetu u Torontu, a odlučio je da se preseli u London 1957. da bi se pridružio glumačkoj klasi na Londonskoj akademiji za muziku i dramsku umetnost (Lamda).

Pojavio se u više od 190 filmova i TV emisija, ali nije dobio veliku nagradu ni za jednu od  filmskih uloga i nikada nije bio nominovan za konvencionalnog Oskara.

Osvojio je dva Zlatna globusa za najboljeg sporednog glumca za TV filmove Građanin Iks (1996.) i Put u rat (u 2003). Saterlend je 2017. dobio počasnog Oskara, ali je često označen kao jedan od najvećih glumaca koji nikada nije bio nominovan za Oskara.

U novembru će biti posthumno objavljeni njegovi memoari pod nazivom "Made Up, But Still True".

Knjiga će ponuditi „nefiltriran prikaz njegovog života koji je duboko pronicljiv, emotivan i često veoma smešan“.

Saterlend je bio oženjen tri puta, za Lois Hardvik između 1959. i 1966. godine, Širli Daglas (1966-1970)​ i Fransin Reset, sa kojom se oženio 1972. godine.
 

Ostavite komentar