Priče > Sudbine

Preminuo POZNATI general! Bolest je bila jača!

Član klase astronauta NASA odabrane 1962, Staford je imao četiri leta u svemir

Izvor: K1info

Autor: Nemanja Negovanović

18/03/2024 > 16:27

podeli vest:

Preminuo POZNATI general! Bolest je bila jača!
Foto: wikipedia.org


 

Bivši astronaut NASA general Tomas Staford, čovek koji je leteo do Meseca, pa posle vodio prvu međunarodnu svemirsku misiju SAD i Rusije, preminuo je danas u 93. godini. Smrt je posledica duge bolesti, objavio je Maks Ari, direktor Muzeja avijacije i svemira Staford u Oklahomi, preneo je portal CollectSpace.

- Ova zemlja izgubila je jednog od svojih heroja. Šokirani smo i tužni zbog njegovog odlaska – rekao je on za CollectSpace.

Član klase astronauta NASA odabrane 1962, Staford je imao četiri leta u svemir.

 


- Danas je general Tom Staford otišao na večna nebesa koja je tako hrabro ispitivao kao astronaut projekata Džemini i Apolo, kao i mirottvorac u Apolo Sojuzu. Oni od nas koji su imali privilegiju da ga znaju veoma su tužni zbog ovoga – saopštio je Bil Nelson, administrator NASA.

 

Prvi Stafordov let bio je otkazan kada su on i komandir misije Džemini 6 bili na lansirnoj lampi. U svemir je ipak otišao 15. decembra 1965. kao deo misije Džemini 6A, Ztim i 1966. kao deo misije Džemini 9A a onda je bio komandir misije Apolo 10, koja je stigla u orbitu Meseca, a zatim se vratila na Zemlju.

Staford je tada, sa Džinom Sernanom, postavio Ginisov rekord u brzini kretanja – leteo je brzinom od 39.897 kilometara na sat.
U julu 1975. godine bio je deo misije Apolo-Sojuz, prvog zajedničkog američko-sovjetskog leta i poslednjeg za Apolo.

Ostavite komentar