Lifestyle > Hi-Tech

Da li se to na MARSU pojavilo DRVEĆE?

Odmah se pokrenulo pitanje da li su spekulacije o postojanju života van Zemlje sada završene

Izvor: K1info

01/11/2023 > 23:01

podeli vest:

Da li se to na MARSU pojavilo DRVEĆE?
Foto: Pixabay.com


Neverovatne fotografije zabeležene su sa Marsa. Svi čekamo odgovor da li je život moguć i van Zemlje, a ova sitnica sa ftografije pokrenula je mnogo spekulacija. Naime, na slikama sa Marsa vide se oblici koji neverovatno podsećaju na drveća.

Poput senke, "drveće" na Marsu odmah je iznenadilo mnoge i otvorilo mnoštvo pitanja. Evo da li se zaista pojavilo drveće na Marsu.

Prirodno eruptirajući oblaci prašine na Marsu stvaraju strukture koje iznenađujuće liče na drveće u blizini severnog pola planete. Ali nemojte da vas zavara – to je samo optička iluzija, kažu naučnici NASA-e.

- Marsovsko "drveće" je zapravo tamni pesak gurnut na površinu peščanih dina suncem zagrejanim čvrstim ledom od ugljen-dioksida ili suvim ledom, koji sublimira direktno u paru - objasnila je Kendi Hansen, članica NASA-inog tima za izviđanje na Marsu (MRO) na Univerzitetu u Arizoni.

Peščane dine formiraju skoro potpun prsten oko severnog pola Marsa i prekrivene su tankim slojem crvenkaste "marsove prašine" i mrljama suvog leda. Do danas, ne postoje čvrsti dokazi o bilo kojoj vrsti marsovske biologije.

- Ono što mislimo da se dešava je da tamni pesak klizi niz svetli smrznuti deo dine - rekao je Hansen za SPACE.com.

Uklesano lice na Marsu

Marsovska iluzija nije prva koja je zaokupila maštu ljudi na Zemlji. 

Godine 1976, fotografija stene na Marsu koju je NASA-in orbiter Viking 1 uputio na Zemlju mnogima je izgledala kao lice uklesano na površini Marsa. Zaostavština fotografije Lica na Marsu opstala je do danas, čak i nakon što su dodatna posmatranja naprednijih svemirskih letelica otkrila da se radi o triku svetlosti i senki.

Od tada su se druge Marsovske iluzije pojavljivale na slikama sa orbitera i rovera, uključujući "malog zeca" i stenu koja je nekima ličila na žensku figuru.

Ostavite komentar