Priče > Sudbine

Preminula Viktorija Cucić, osnivač JAZAS-a: Predstavljala Jugoslaviju i Srbiju u mnogim međunarodnim organizacijama

Kao gradska sekretarka za zdravstvo, 1989. godine je imenovana za predsednicu Komisije za prevenciju i suzbijanje širenja side

Izvor: K1info/Tanjug

Autor: Katarina Milanović

28/12/2023 > 13:05

podeli vest:

Preminula Viktorija Cucić, osnivač JAZAS-a: Predstavljala Jugoslaviju i Srbiju u mnogim međunarodnim organizacijama
Foto: YouTube Printscreen/Plus Online


Profesorka Medicinskog fakulteta, upravnica Instituta za socijalnu medicinu i osnivač JAZAS-a Viktorija Cucić, preminula je u Beogradu u 86. godini.

Kao gradska sekretarka za zdravstvo, 1989. godine je imenovana za predsednicu Komisije za prevenciju i suzbijanje širenja side (AIDS).

Pored stalnog angažovanja na Medicinskom fakultetu, imenovanja na mesto gradskog sekretara za zdravstvo i rada u JAZAS, Cucić je bila i predstavnik najpre Jugoslavije, a potom i Srbije, pri mnogim domaćim i međunarodnim organizacijama, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, UNICEF, UNAIDS, Global Fund i Centar za prava deteta.

Foto: RTS Printscreen

 

Bila je gostujući predavač na više svetskih univerziteta, uključujući i višegodišnju saradnju sa londonskim Imperial koledžom i Medicinskim fakultetom Univerziteta u Kuvajtu.

Takođe, bila je i organizatorka mnogobrojnih stručnih obuka, seminara i radionica. Cucić će biti sahranjena 30. decembra u 12.30 časova na Novom groblju u Beogradu.

Ostavite komentar